Vremenska prognoza

četvrtak, 06 april 2017 13:41

Prezentovano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srpcu

Inovativni metod sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda koji je sve popularniji u svijetu, predstavljen je u klaonici peradi Perutnina Ptuj u Poveliču.

Prezentovano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srpcu

O ovoj temi je na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici opštinske uprave na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem i predstavnici kloanice peradi, govorio srbački profesor Čedo Maksimović koji predaje na Imperijal koledžu u Londonu. On kaže da se izgradnjom ovakvog prečistača koji funkcioniše na biljnoj bazi, mogao bi se riješiti višedecenijski problem ispuštanja fekalnih i industrijskih voda u riječne tokove u Srpcu.“Ovakvo postrojenje bi zauzelo i do 80 odsto manje površine od konvencionalnog, a cijena izgradnje je niža i do 30 odsto“ kaže profesor Maksimović.
Interes za ovom modernom tehnologijom pokazala je i srbačka Perutnina.Do kraja jula, ova kompanija planira uložiti oko 300 hiljada evra na rekonstrukciju elektro, vodovodne i druge infrastrukture u krugu pogona u Poveliču, nakon čega slijedi trajno rješavanje problema sa prečistačem otpadnih voda.“Prečistač u ovom industrijskom objektu je izgrađen prije tri decenije, a rekonstruisan je prije osam godina. Klanje pilića se nekada ovdje obavljalo dva do tri puta sedmično, a sada svakog dana što zahtjeva veću količinu vode, a samim tim i prečistač većeg kapaciteta.Redovno vršimo analizu u Institutu za javno zdravstvo RS koja pokazuje da je voda koja ispuštamo prečišćena i do osam puta. Međutim, planovi širenja proizvodnje zahtjevaće veći kapacitet od sadašnjeg prečistača“, rekao je rukovodilac proizvodnje Velibor Popović.
Načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, rekao je da će se sredstva za izgradnju ovakvog postrojenja pokušati obezbijediti uz pomoć međunarodnih organizacija.
Profesor Čedo Maksimović je govorio i o studiji integralnog razvoja koridora Vrbasa od Banjaluke do ušća Vrbasa u Savu kod Srpca. On je rekao da se po njegovim saznanjima  nivo Vrbasa postepeno smanjuje što dovodi i do smanjenog nivoa podzemnih voda u Lijevče polju, a time i do ugrožavanja kvaliteta zemljišta.“ Jedno od rješenja je izgradnja nekoliko manjih hidroelektrana na ovom potezu, kako bi se akumulirala voda“, istakao je Maksimović.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2712{/gallery}