Vremenska prognoza

sreda, 14 jun 2017 14:41

Prijem kod načelnika opštine Gradiška za dobrovoljne davaoce krvi

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalac krvi koji se obilježava 14. juna, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić upriličio je prijem za predstavnike OO Crvenog krsta Gradiška i višestruke davaoce.

Prijem kod načelnika opštine Gradiška za dobrovoljne davaoce krvi

Jedan od njih je rekorder dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Srpskoj Mirko Malešević iz Donjih Podgradaca. „Prvi put sam darovao krv kao srednjoškolac,a potom sam nastavio sa darivanjem u vojsci pa sve do danas. Ukupno sam dao krv puta.Dobrovoljni davaoci nemaju nekih značajnih privilegija osim što su oslobođeni plaćanja participacije u zdravstvenim ustanovama“ kaže Malešević.
Iako opština Gradiška finansijski podržava rad Crvenog krsta i dobrovoljno davalaštvo, načelnik Adžić je apelovao na privrednike i poslodavce da i oni podrže svoje radnike dobrovoljne davaoce te da ispoštuju zakonske procedure.On je naglasio da su dobrovoljni davaoci humani ljudi koji daju dio sebe kako bi nekom produžili život.
Ovom prijemu prisustvovala je dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška koja kaže da je najveća potrošnja ove tečnosti u ljetnim mjesecima te da je posebno  kritičan avgust. „Trenutne zalihe krvi su nešto manje, a razlog tome je dnevna Bolnica koja je najveći potrošač i na godišnjem nivou potroši 500 doza krvi“ rekla je prim.dr. Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška.
Iako trenutne zalihe nisu zadovoljavajuće,  opština Gradiška se ipak može pohvaliti da je rekorder po brojnosti davalaca krvi u Republici Srpskoj.“Imamo pet dobrovoljnih davalaca sa preko 130 davanja, više od dvadeset njih koji su krv dali više od 100 puta i 75 koji su dali preko 50 puta krv“ kaže Dragana Stević, sekretar OO Crvenog krsta Gradiška.
Osim ovim prijemom Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi OO Crvenog krsta Gradiška obilježila je 11. juna tradicionalnim okupljanjem ove najhumanije populacije.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2898{/gallery}