Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 april 2017 14:45

Pripadnici gradiške Civilne zaštite pokazali svoju stručnost

Pripadnici specijalističkog tima za spasavanje na vodi i pod vodom Civilne zaštite opštine Gradiška izveli su taktičko - pokaznu vježbu na rijeci Savi.

Pripadnici gradiške Civilne zaštite pokazali svoju stručnost

Na ovaj način želimo promovisati službu Civilne zaštite i prezentovati efikasnost i uvježbanost naših pripadnika, istakao je Slobodan Knežević, koordinator za Civilnu zaštitu u Gradišci.

„Zamišljena je hipotetička situacija ilegalnog prelaska veće grupe migranata, u kojoj je, zbog visokog vodostaja, došlo do prevrtanja čamaca. Imaćemo dvojicu utopljenika. Članovi ronilačkog kluba „Sveti Nikola“  biće glavni akteri, uz podršku naših pripadnika. Crveni krst asistira u pružanju prve pomoći, a naknadno dolazi i ekipa Hitne pomoći, koja preuzima utopljenike. Podršku imamo i od strane MUP-a RS i DGS-a“, pojasnio je Knežević.

„U ovoj akciji imamo obavezu da radimo poslove za koje smo osposobljeni, a to je spašavanje na vodi i pod vodom. Imamo dovoljno opreme, a i kadrovski smo osposobljeni da ovakve akcije realizujemo u bilo koje doba godine. Dešavale su se razne situacije u praksi kada smo spašavali  utopljenike iz vode. Nažalost, u nekim slučajevima, nije bilo pozitivnog ishoda“, istakao je Milovan Mirošljević, predsjednik Centra za podvodne aktivnosti „Sveti Nikola“.

„Ekipa prve pomoći gradiškog Crvenog krsta na ovaj način ukazuje na važnost programa prve pomoći i na njeno izučavanje. Naša poruka je da što više građana treba proći osnovne obuke iz prve pomoći, jer u nekim situacijama je upravo ona presudna za spas povrijeđenog“, naglasila je Dragana Stević, sekretar OO Crvenog krsta Gradiška.

Osim osposobljenosti svojih pripadnika, Civilna zaštita opštine Gradiška pokazala je i opremljenost za rad na terenu. Slobodan Knežević, koordinator za Civilnu zaštitu rekao je da je oprema funkcionalna, ali prilično zastarijela. U ovoj službi nadaju se skoroj donaciji nove opreme, koja bi im omogućila još efikasnije intervenisanje.

Taktičko – pokazna vježba Civilne zaštite organizovana je povodom obilježavanja Dana opštine Gradiška, 24. aprila.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2765{/gallery}