Vremenska prognoza

utorak, 02 maj 2017 11:55

Produženi prvomajski praznici u Srpskoj

Povodom Međunarodnog praznika rada u Republici Srpskoj i drugi maj je neradni dan. Tako su i  danas ulice mnogih gradova uglavnom puste. Tek koji prolaznik se mogao vidjeti u glavnoj Vidovdanskoj ulici u Gradišci.

Produženi prvomajski praznici u Srpskoj

Mnogi su ove neradne dane spojili sa vikendom i tako su imali produžene prvomajske praznike. I lijepo vrijeme je išlo na ruku svima onima koji su odlučili da ove dane iskoriste za boravak u prirodi.
Međutim bilo je i onih kojima nisu odmarali.Među njima su zaposleni u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška. Kažu da značajnih posljedica proslave prvomajskih praznika nije bilo. „U toku 24 časa pregledano je 108 pacijenata. Javljaju su se hronični bolesnici zbog svojih bolesti, kao i povišene tjelesne temperature, povreda. Uglavnom ništa neuobičajeno za ovo doba godine“ kaže dr Jelena Moravac iz Služba hitne pomoći Gradiška.
Iako prvog maja nije bilo pacijenata koji su se javljajli zbog uboda krpelja, dr Moravac je ipak savjetovala kako da se ponašamo ukoliko se to desi. „Preporučuje se da ljudi ne vade sami krpelj, međutim ukoliko to i urade neka dobro pogledaju da li su izvadili cijelog kprelja. Onda to mjesto dezinfikovati i onda pratiti mjesto uboda narednih dana da se ne bi pojavilo crvenilo“ naglasila je dr Jelena Moravac.
Nakon produženih prvomajskih praznika mnogi građani Srpske u srijedu 3. maja vratiće se svojim svakodnevnim obavezama. Već devetog maja mogu odmarati, jer u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, to je neradni dan, tada se obilježava republički praznik Dan pobjede nad fašizmom.

Info+ kablovski kanal