Vremenska prognoza

sreda, 14 novembar 2018 13:00

Projekat "Hoću šansu" za osnaživanje žena

Udruženje „Žena i porodice“ iz Gradiške pokrenulo je projekat „Hoću šansu“ sa ciljem osnaživanja žena za društveni rad u mjesnim zajednicama u kojima žive. Do sada su radionice u okviru ovog projekta realizovane u mnogim mjesnim zajednicama, poput Rovina, Bok Jankovca, Turjaka, Brestovčine i drugih.

Projekat "Hoću šansu" za osnaživanje žena

„U tim mjesnim zajednicama, kada osnaženi tim žena i žene koje učestvuju na radionici kreiraju listu prioriteta koje je potrebno riješiti u njihovoj mjesnoj zajednici, mi posredujemo kako bi ih odgovarajuće službe u Opštini primile i razmotrile njihove zahtjeve. Moram da kažem da su do sada iz svih sela žene bile primljene i da je Opština sve uradila. Na primjer, uvedena je voda u domu u Trošeljima, očišćeno je 3 km staze kroz Rovine, u Bok Jankovcu je najviše urađeno – potpođeno je 150 metara kvadratnih doma, postavljen je jarbol za zastavu“, izjavila je Desanka Rađević, predsjenik Udruženja „Žena i porodica“.

Opština Gradiška pružila je kako finansijsku podršku u realizaciji ovog projekta, tako i pomoć prilikom rješavanja problema sa kojima im pristupaju članovi Udruženja sa predstavnicima mjesnih zajednica.

Predsjednica Udruženja, Desanka Rađević kaže da su do sada imali dobar odaziv i da su žene uglavnom zainteresovane za društveno-korisni rad: „Inače kad se traži od građana da se skupi nekakav novac, javlja se odbojan stav. Kao nekakav test, u okviru ovog projekta smo uveli da žene same prikupe novac i postave oglasnu ploču u svojoj mjesnoj zajednici. To je sitnica, ali mnogo fali. Mislile smo da će to teško ići, ali čak se dogodilo da je odmah sutradan suprug od jedne polaznice napravio i postavio oglasnu ploču.“

U Mjesnoj zajednici Laminci Sređani 18 žena je prisustvovalo radionici na kojoj je napravljena lista problema u ovoj mjesnoj zajednici, angažovan je tim za realizaciju oglasne ploče, analizirana je anketa koja je urađena prije radionica, kako bi se stekao uvid u nivo informisanosti mještana i održano je predavanje o ekonomskom osnaživanju žena.

„Žene, bar u mom selu, nisu toliko upućene u radove mjesne zajednice, ali su zainteresovane da nešto poprave“, rekla je Dragana Slijepčević, predsjednica Udruženja žena „Laminčanke“.

„Mi se trudimo da motivišemo žene na preduzetništvo, na ekonomsko osamostaljivanje upućujući ih na neka osnovna pravila koja vrijede u našem ekonomskom sistemu i da im približimo mogućnosti kako da skupe hrabrosti i krenu u samostalne ekonomske aktivnosti u smislu registracije ili pokretanja nekog mini-biznisa. Dajemo im informacije gdje ima sredstava, kako su dostupna, dajemo im ideje koje su korisne, a primjenjive u zavisnosti od mjesne zajednice“, objasnila je Slavka Vasiljević, članica Udruženja „Žena i porodica“.

Udruženje „Žena i porodica“ je najstarija nevladina organizacija na području opštine Gradiška, osnovana 1994. godine i danas broji 60 članica. Projekat „Hoću šansu“ završiće radionicom u Mjesnoj zajednici Vrbaška, a kažu da se nadaju istoj podršci Opštine Gradiška i u narednoj godini kako bi se ovaj projekat nastavio.

Info+ kablovski kanal