Vremenska prognoza

utorak, 10 april 2018 14:45

Projektima do boljeg položaja slijepih i slabovidnih

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidnih Gradiška održala je treću redovnu godišnju Skupštinu, na kojoj se razmatralo šta je urađeno u prošloj godini i predstavljeni planovi za ovu.

Projektima do boljeg položaja slijepih i slabovidnih

I u 2018. nastaviće se raditi na poboljšanju položaja slijepih i slabovidnih, koji nije zavidan. -Potrebe naših članova su velike. Imamo problem sa socijalno-zdravstvenom zaštitom. Mnogi naši članovi ne primaju tuđu njegu i pomoć, a da ne pričamo o penziji. Nastojimo da pomogne koliko možemo, obezbijedimo jednokratnu novčanu pomoć ili prehrambeno-higijenske pakete- kaže  Željko Štrbac, predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih Gradiška.

Štrbac kaže da članovima nastoje pomoći i u nabavci pomagala. U ovoj organizaciji okrenuli su se i izradi projekata. Jedan od njih su uputili prema Vladi Japana. -Radi se o nabavci kombi vozila, te prehrambeno-higijenskih paketa i električnih šporeta za 23 člana. Ako uspijemo proći, realizacija projekta će biti sljedeće godine- rekao je Štrbac.

Gost na godišnjoj skupštini slijepih i slabovidnih u Gradišci bio je Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske. Suzić je kao prioritet za popravljanje statusa ove populacije naveo uvođenje lične invalidnine za one koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidnih Gradiška finansira se iz Budžeta opštine, iz kojeg se godišnje izdvaja 14 400 KM. Članovi plaćaju i godišnju članarinu u iznosu 12 maraka. Organizacija u Gradišci trenutno broji 128 članova, uglavnom starijih.

Info+ kablovski kanal