Vremenska prognoza

sreda, 22 mart 2017 14:22

Proljećna sjetva u punom jeku

Proljećna sjetva u Lijevče polju u punom je jeku. U Gradišci će kao i ranijih godina najviše biti zasijano kukuruza.

Proljećna sjetva u punom jeku

Stevo Gluvić  iz gradiškog sela Vilusi sa pripremama za proljećnu sjetvu počeo je prije dvadesetak dana. „Upravo sijemo krompir, poslije toga kukuruz, pa onda kupus“ kaže Stevo Gluvić, poljoprivrednik iz Vilusa.
Ovim radovim pogoduju vremenske prilike, zemljište je dobro, vlage ima dovoljno tako da su uslovi idealni što se tiče početka proljećne sjetve. Međutim poljoprivrednicima ova sjetva sve teže pada, jer mnogi još uvijek nisu prodali krompir od prošle godine. „Radimo ali nemamo baš mnogo volje. Dosta ulažemo, a ono od prošle godine ne možemo prodati, ostalo mi je deset vagona krompira“ rekao je Velimir Gluvić, poljoprivrednik iz Vilusa.
U Gradišci će od oko 25.000 hektara obradivog zemljišta u proljećnoj sjetvi biti zasijano oko 16.500  hektara. Od toga najviše će biti zastupljen kukuruz koji će biti zasijan na oko 12.000 hektara. „Zatim uljarice oko 600 hektara i povrće oko 1000 hektara. Pored toga učešće ima i silažni kukuruz oko 3000 hektara i višegodišnje kulture 1500 hektara“ kaže Branko Stojnić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.
Optimanlni rok za proljećnu sjetvu soje je od 10. do 20. aprila, a kukuruza je od 10. aprila do 10. maja. Sve to opet zavisi od vremenskih uslova i područja na kome se obrađuju površine.

Info+ kablovski kanal