Vremenska prognoza

petak, 28 april 2017 18:13

Promovisana knjiga i film „Zločin nad zločinima“

U Kulturnom centru Gradiška publici je predstavljena knjiga i dokumentarni film „Zločin nad zločinima“ autora Mire Lolić Močević koji govore o stradanjima srpske djece u logorima Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Promovisana knjiga i film „Zločin nad zločinima“

Riječ je o svjedočenju desetoro djece danas staraca koji su prošli pakao logora Jasenovac i dječijeg logora Nezavisne Države Hrvatske. „Bilo je jako potresno slušati ta svjedočenja. O tome šta su sve preživjeli ne zna se mnogo niti se tad poslije Drugog svjetskog rata učilo niti se uči danas“ kaže  Mira Lolić Močević, autor knjige i filma.
Prema podacima koje je napisao jedan njemački oficira na prostoru logora Jasenovac ubijeno je 750 hiljada ljudi, kaže Mira Loloć Močević. Ona smatra da koliki god da je broj istina kad tad mora da izađe na vidjelo o strašnom stradanju srpskog pravoslavnog naroda. „Preciznih podataka nema,a ne može ih ni biti, jer su nažalost brojne porodice kompletne ubijene. Smatra se da je u Jasenovcu ubijena 21 hiljada srpske pravoslavne djece,a da je za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske preko 70 hiljada djece ubijeno. To je podatak koji je dovoljno alarmantan“rekla je Lolić Močević.
Za ovu knjigu zaintersovala se i javnost u Njemačkoj nakon predstavljanja u Minhenu prije desetak dana, jer se ni tamo nije znalo da je Nezavisna Država Hrvatska jedina država u svijetu koja je u to vrijeme imala logore za djecu.
Osim u Minhenu  i u Gradišci knjiga je promovisana u Beogradu i u Banja Luci.

Info+ kablovski kanal