Vremenska prognoza

ponedeljak, 17 april 2017 14:14

Proslavljena krsna slava hrama u Brestovčini

Drugog dana najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, svečano je bilo u Brestovčini kod Gradiške. Obilježena je krsna slava hrama „Vaskrsenja Hristovog“ u ovoj mjesnoj zajednici.

Proslavljena krsna slava hrama u Brestovčini

„Želio bih sve vjernike da pozdravim sa velikim pozdravom „Hristos Vaskrse“. Okupili smo se da molitveno proslavimo krsnu slavu našeg hrama. Poslije Svete liturgije osvećen je slavski hljeb. Obišli smo tri puta oko hrama sa ikonama Hristovim i litijama za blagoslov ovoga mjesta, za mir i boljitak“, rekao je Ljubiša Đurić, sveštenik u hramu „Vaskrsenja Hristovog“ u Brestovčini.

Đurić ističe da je veoma zadovoljan duhovnim životom mještana Brestovčine.

„Svake subote služimo Svetu liturgiju za upokojene, i tada vjernici donose koljiva. Liturgiju služimo i nedjeljom i praznicima, a crkva uvijek bude puna“, naglasio je Đurić.

Proslavi krsne slave hrama „Vaskrsenja Hristovog“ prisustvovali su brojni vjernici iz Brestovčine i okolnih mjesta. Mnogi su pomogli u pripremi slavskog ručka.

„Proslava krsne slave hrama nam mnogo znači. Pozivam sve vjernike da se u što većem broju odazivaju na crkvena dešavanja“, kaže Branimir Janković, iz Brestovčine.

„Redovno dolazimo u crkvu i pomažemo koliko možemo, posebno kada je u pitanju obilježavanje krsne slave“, naglašava mještanin Anđelko Bikić.

„Došao sam kuvati slavski ručak, povodom krsne slave hrama. Danas pripremamo čorbanac sa nekoliko vrsta mesa. Svake godine učestvujem u pripremama i uvijek bude dosta ljudi“, kazao je Ostoja Koljević, iz Kočićeva.

Hram „Vaskrsenja Hristovog“ u Brestovčini osvećen je 2009. godine, od strane njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema. Krsna slava hrama tradicionalno se obilježava posljednjih 5 godina.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2741{/gallery}