Vremenska prognoza

subota, 29 april 2017 14:19

Prota Dušan Subotić mnogo doprinio razvoju Gradiške

Poslije nekoliko decenija, na gradskom groblju u Brestovčini, kod Gradiške, služen je pomen protojereju i mučeniku Dušanu Subotiću, koji je stradao 5. maja 1941. godine, kao jedna od prvih žrtava tadašnje NDH.

Prota Dušan Subotić mnogo doprinio razvoju Gradiške

Pomen je organizovao Zavičajni muzej Gradiška, u saradnji sa teologom Dariom Drinićem.

„Odlučili smo da vratimo sjećanje na čuvenog gradiškog protu, koji je obilježio međuratno vrijeme u Gradišci. Mučenički je stradao, zajedno sa episkopom banjalučkim Platonom. Naš dug je da ga ne zaboravimo“, rekao je Drinić.

Osim svešteničke službe, prota Subotić obavljao je i funkciju narodnog poslanika, od 1920. do 1941. godine. Na mnoge načine doprinio je da Gradiška u to vrijeme postane moderna varoš, istaknuto je na pomenu.

„Njegovim doprinosom podignute su crkve, bolnice, mostovi, i mnogi drugi objekti. Pomogao je i da se tadašnja gimnazija u Gradišci podigne na viši nivo“, naglašava Drinić.
„Prota Subotić bio je narodni tribun u svim segmentima. Nema ništa u Gradišci što nije stvoreno njegovom inicijativom. Svake godine, 5. maja, na dan njegove smrti, Srpska pravoslavna crkva mu odaje počast služenjem parastosa, a tako će biti i ove godine“, rekao je Mirko Milisavić,  arhijerejski namjesnik gradiški.

Brojne gradiške porodice zahvalne su proti Subotiću, koji im je, kako kažu, pomagao na različite načine.

„Prota je pomogao mojoj porodici da vrati izgubljeno zemljište, a pomogao je i brojnim drugim građanima“, rekao je Duško Ivetić.

Teolog Dario Drinić istakao je potrebu da se povede više računa o grobovima gradiških velikana i porodica koje su pomogle u razvoju ove opštine. Ovu aktivnost u narednom periodu realizovaće u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Gradišci.

Info+ kablovski kanal