Vremenska prognoza

četvrtak, 23 februar 2017 15:21

Protest poljoprivrednika u Gradišci

Voćari, mljekari, svinjari i povrtlari iz Republike Srpske mirnim protestom upozorenja iskazali su nezadovoljstvo trenutnom situacijom u agraru.

Protest poljoprivrednika u Gradišci

Sa svojom mehanizacijom okupili su se na dionici autoputa Banja Luka-Gradiška, u mjestu Čatrnja te su na transparentima ispisali niz zahtjeva upućenih Vladi RS i Savjetu ministara BiH. Akcenat su stavili na zaštitu domaće proizvodnje i uvođenje plavog dizela kao i isplatu podsticaja za prošlu godinu.
Nezadovoljstvo na protestima posebno novim pravilnikom o podsticajima izrazili su i povrtlari RS. “Pravilnik za ovu godinu uopšte ne predviđa podsticaje za mehanizaciju, za investicije i mi se pitamo šta ćemo mi dobiti, na kraju nećemo dobiti ništa” kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.
Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a kaže da će od Vlade RS tražiti povećanje budžeta za agrar na 100 miliona KM kao i da Pravilnik o podsticajima za ovu godinu bude precizan i da Vlada u roku od 30 dana isplati dug od 41 milion KM poljoprivrednicima Srpske.Ove i druge zahtjeve uputiće Vladi RS i Savjetu ministara BiH.Ukoliko nisu u mogućnosti da u roku od 30 dana ispune suštinske zahtijeve,poljoprivredni proizvođači vlastima poručuju da daju ostavke i prepustite upravljanje onima koji želi i mogu da nešto konkretnije učine u cilju očuvanja poljoprivredne proizvodnje.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2587{/gallery}