Vremenska prognoza

utorak, 04 april 2017 14:26

Protivgradna sezona počeće na vrijeme

Sezona odbrane od grada počeće 15.aprila kako je to i zakonski predviđeno kažu u republičkom preduzeću Protivgradna preventiva.

Protivgradna sezona počeće na vrijeme

Pripreme za ovu sezonu počele su još završetkom prošlogodišnje.Novina je to da se u sezoni 2017. godine u sistem protivgradne zaštite uključuju opštine Stanari sa 3 protivgradne stanice i Srebrenica sa 9 protivgradnih stanica.Dakle u ovoj sezoni u sistemu bi trebale biti 24 lokalne uprave iz RS, te Brčko distrikt i opština Gradačac na čijem području će biti raspoređeno 220 protivgradnih stanica. „Imaćemo oko 1850 raketa za početak sezone, a sredinom juna nabavljamo 600 raketa“ kaže Tihomir Dejanović, v.d. direktora JP „Protivgradna preventiva RS“.

Što se tiče modernizacije protivgradne preventive ona je kaže Dejanović ušla u završnu fazu. On sitiče da je za ovogodišnju sezonu planirano puštanje u rad novonabavljenog meteorološkog radara koji je instalisan na Borju. Takođe je planirana izgradnja centra i montaža istog takvog radara na Jahorini.

“Prošla sezona zaštite od grada bila je dosta uspješna“rekao je Dejanović. Cjelokupan sistem protivgradne preventive aktiviran je tokom 50 dana, od čega je 30 dana bilo samo praćenje oblačnosti,a 20 dana je sa dejstvom tokom kojih su ispaljene ukupno 784 rakete. Dejanović dodaje da je nezahvalno prognozirati sezonu koja inače traje do 15. oktobra ali oni želi da bude što mirnija.

Info+ kablovski kanal