Vremenska prognoza

ponedeljak, 13 mart 2017 14:04

Psi lutalice – stalni problem na ulicama Gradiške

Sa dolaskom toplijeg vremena, radnici gradiške „Gradske čistoće“ intenzivirali su aktivnosti na uklanjanju pasa lutalica sa gradskih ulica, ističu u ovom  preduzeću.

Psi lutalice – stalni problem na ulicama Gradiške

Ovaj problem prisutan je već godinama, a psi lutalice vidljivi su na mnogim lokacijama, uključujući i centar grada. Nezbrinute životinje smještaju se u Azil, koji se nalazi u sklopu KP „Gradska čistoća“ u Gradišci.

„Agresivni i bolesni psi moraju biti eutanizirani, a ostali se vakcinišu i kastriraju, u skladu sa zakonom. Nakon gradskih, obići ćemo i ruralna područja opštine. Svi građani koji imaju problema sa psima lutalicama mogu da nas kontaktiraju“, istakao je Željko Bilbija, v.d. direktora KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

Na pitanje da li su psi lutalice opasni, Gradiščani imaju različita mišljenja. Mnogi smatraju da su ove životinje uglavnom bezopasne, a drugi ističu da su nerijetki slučajevi napada pasa lutalica.

„Psi su mirni i ne napadaju ljude. Ne bojim se jer sam odrastao sa kućnim ljubimcima i drugim životinjama“. „Bojim se najviše za djecu. Dešavalo se da agresivni psi napadnu čovjeka. Mog oca je nedavno ugrizao pas“, pričaju građani Gradiške.

U Azilu „Gradske čistoće“ trenutno je smiješteno oko 80 pasa.  Najbolje riješenje za napuštene pse bilo bi udomljavanje, kažu u ovom preduzeću. Međutim, naglašavaju, veoma mali broj Gradiščana se odlučuje na takav korak.

„Imamo dobru saradnju sa SOS „Šapice“, koji udomljavaju pse, uglavnom u Njemačkoj. Što se tiče naših građana, skoro da i nema zahtjeva za udomljavanjem“, rekao je Željko Bilbija, v.d. direktora KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

Bilbija je napomenuo da je u toku godine planirano izmiještanje Azila za pse, iz dvorišta preduzeća, na povoljniju lokaciju. Na taj način, ističe, nezbrinute životinje dobile bi bolje uslove, a građane, koji žive u blzini „Gradske čistoće“, ne bi uznemiravao lavež pasa. 

Info+ kablovski kanal
{gallery}2637{/gallery}