Vremenska prognoza

četvrtak, 06 jul 2017 14:24

Putevi sve više propadaju pod točkovima kamiona

Zbog toga što Gradiškom svakodnevno saobraća veliki broj teretnih vozila putevi se sve više oštećuju posebno oni u blizni carinskog terminala i graničnog prelaza.

Putevi sve više propadaju pod točkovima kamiona

To je dugogodišnji problem sa kojim se suočava ova opština i njeni stanovnici.Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da su oni nadležni samo za održavanje i izgradnju graničnih prelaza širom BIH. „Imamo nadležnost i za održavanje onih carinskih terminala koji su u vlasništvu Uprave. Dakle kada su u pitanju pristupni putevi koji vode do carinskog terminala ili graničnog prelaza Uprava nema nikakvu nadležnost niti finansijska sredstva za održavanje istih, već nadležnost imaju entitetske firme koje se bave održavanjem puteva“ kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove opštine Gradiška rekli su da je ulica Prvog Krajiškog Korpusa, koja se vodi kao magistralni put M16, u nadležnosti  JP „Putevi RS“. Ostale gradske ulice koje su u blizi graničnog prelaza i carinskog terminala pripadaju lokalnoj zajednici. Međutim njihovo održavanje zahtjeva mnogo veća finansijska sredstva nego što je opština trenutno u mogućnosti da izdvoji.  „Mi ćemo uputiti dopis Upravi za indirektno oporezivanje da učestvuje ili preuzme održavanje ulica s obzirom da su te ulice u službi graničnog prelaza i carinskog terminala.Mi imamo skroman budžet i on ne može da podnese održavanje tih ulica.Opština Gradiška je u maju mjesecu sanirala kritične djelove ovih ulica međutim zbog svakodnevnog prolaska teških teretnih vozila to bi se trebalo raditi mnogo češće“ istakao je Savić. On je ovim putem napomenuo da Parkinga služba  opštine Gradiška naplaćuje stajanje i parkiranje kamiona na parkingu kod neizgrađene sportske dvorane.

Iz budžeta opštine Gradiška za održavanje ulica na godišnjem nivou izdvaja se 50 000 KM.

Info+ kablovski kanal