Vremenska prognoza

četvrtak, 04 maj 2017 15:02

Putnici sa područja Gradiške snalaze se za prevoz do posla i škole

Zbog štrajka radnika gradiškog „Autoprevoza“ došlo je do obustave autobuskog saobraćaja u većini djelova opštine. Ova situacija zadala je glavobolje brojnim putnicima, posebno đacima i radnicima.

Putnici sa područja Gradiške snalaze se za prevoz do posla i škole

Više od 30 autobuskih linija, koje pokriva gradiški „Autoprevoz“, trenutno ne funkcioniše, kažu u lokalnoj upravi. Poručuju da aktivno rade na organizovanju prevoza.

„Što se tiče prevoza osnovaca, to je regulisano. Imamo problem u jednom dijelu Seferovaca, Karajzovaca i Jurkovice, ali očekujemo da će to uskoro biti riješeno. Lokalna uprava je interventno regulisala četiri glavne linije, u saradnji sa privatnim prevoznicima. Pokušaćemo uvesti još nekoliko autobusa , da bi pokrili kompletnu teritoriju opštine, prvenstveno zbog srednjoškolaca i radnika, u prvoj i drugoj smjeni“, rekao je  Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Zbog trenutnog stanja u „Autoprevozu“ cijela opština nalazi se u veoma nezavidnoj situaciji, ističe Adžić. Dodaje da će lokalna uprava biti na raspolaganju da pruži podršku u riješavanju problema, kako bi se na području Gradiške što prije obezbijedilo normalno funcionisanje autobuskog saobraćaja.

„Lokalna uprava nema dugovanja prema „Autoprevozu“, problem je stanje njihovog računa i dugovanja prema banci“, istakao je Adžić.

U gradiškim srednjim školama kažu da, zbog obustave prevoza, mnogi učenici izostaju sa nastave. Najveće probleme imaju oni koji ne žive pored glavnih saobraćajnica, kojima prolaze autobusi. Tako se, da bi došli do škole, đaci snalaze na različite načine: dovoze ih roditelji, stopiraju, i slično, rekli su u srednjoškolskim ustanovama na području Gradiške.

Autobuski saobraćaj se, uz pomoć kooperanata, odvija na linijama Gornji Podgradci, Turjak, Banjaluka i Jurkovica, naglašava Milan Đukanović, direktor „Autoprevoza“ u Gradišci. Ističe da će radnicima biti isplaćene plate i doprinosi, čim bude riješen reprogram dijela duga prema banci na kojem trenutno radi, zajedno sa Upravnim odborom i većinskim vlasnikom preduzeća.

„Nije to nikakav problem, obećao sam im isplatu dva lična dohotka, nakon prodaje mjesečnih karti za maj. Međutim, oni su stupili u štrajk i ja nisam odobrio prodaju karata, jer autobusi ne voze, nemam čim ostvariti prihod. Plate će biti isplaćene čim riješimo problem sa bankom, a to će biti ovog mjeseca“, kaže Đukanović.

Radnici su nam juče rekli da su bili primorani na štrajk, jer više nisu mogli čekati. Platu nismo primili tri mjeseca, doprinose od oktobra, a obećanja nam je dosta, naglasili su štrajkači.

„Radnici su 90 dana izvršavali svoje radne obaveze, bez naknada. Kažemo dosta je! Hoćemo zarađene plate i doprinose na koje imamo zakonsko pravo“, naglasio je  Predrag Cvijić, član Sindikalnog odbora radnika preduzeća „Autoprevoz“ Gradiška.

„Sve su to priče, ne znamo u šta da vjerujemo. Ne možemo više čekati i dolaziti na posao bez veze. Ne znam šta će biti sa preduzećem, nisam optimista“, rekao je Slaviša Babičić, predsjednik Sindikata radnika preduzeća „Autoprevoz“ Gradiška.

O daljem poslovanju gradiškog „Autoprevoza“ odlučivaće većinski vlasnik, istakao je direktor preduzeća Milan Đukanović. Sada je teško govoriti o budućem obimu i kapacitetu poslovanja, kaže Đukanović i dodaje da je potrebno riješiti problem hipoteke, koja je, prije nekoliko godina, stavljena na „Autobusku stanicu“, „Autoprevoz“ i na „Autobazu“.

 

Info+ kablovski kanal
{gallery}2790{/gallery}