Vremenska prognoza

sreda, 25 oktobar 2017 12:40

Rak dojke je najčešci uzrok smrti kod žena

Od karcinoma dojke u Republici Srspkoj godišnje oboli oko 2000 žena,a oko 1000 ih umre od ove bolesti.

Rak dojke je najčešci uzrok smrti kod žena

Ovo je na predavanju, koje je organizovano povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke 24. oktobra, rekla dr Dejana Desančić, načelnik Radiološke službe u gradiškoj Bolnici. Ona je istakla da je broj oboljelih od raka dojke u stalnom porastu u svijetu i kod nas. „Samo za razliku od svijeta kod nas je u porastu i umiranje od raka dojke, baš zato što se pacijneti javljaju tek u drugom ili trećem stadijumu, tada je već teže govoriti o prevenciji“ kaže  dr Dejana Desančić, načelnik Radiološke službe JZU „Bolnica“ Gradiška.

Doktorica Desančić je naglasila da mlađe žene sa početkom seksualne aktivnosti  trebaju počet sa redovnim pregledim dojke posebno one koje su u porodici imale oboljele od ove bolesti. Ženama starijim od 45. godina preporučuje se mamografski pregled jednom godišnje.

Predavanje o raku dojke organizovalo je gradiško Udruženje žena oboljelih od raka dojke „Narcis“ sa ciljem da se kod žena probudi svijest o značaju prevencije i ranog otrkivanja karcinoma dojke. „Mi smo formirani 2008. godine i od tada organizujemo ova predavanja ali su slabo posjećena“ rekla je Dobrila Dejanović.

Na ovom predavanju specijalista ginekologije i akušerstva dr Draženka Jandrić govorila je da je broj oboljelih od  raka grlića maternica takođe u porastu, te da godišnje od ove bolesti oboli oko 500 000 žena, a umre oko 270  000.

Info+ kablovski kanal