Vremenska prognoza

subota, 01 april 2017 12:35

Rakulj u Gradišci: Penzije moraju biti uvećane

U Gradišci je održana redovna sjednica skupštine Udruženja penzionera  na kojoj se naviše polemisalo o povećanju penzija.

Rakulj u Gradišci: Penzije moraju biti uvećane

Predsjednik Udruženja penzionera RS izrazio je nezadovoljstvo što nisu ispoštovani raniji zaključci Narodne skupštine, da penzije od početka ove godine, budu povećane. – Penzije moraju biti uvećane. Svakodnevno vodimo rasprave sa Vladom i sa nadležnima ove zemlje, da se to ostvari. 70 posto penzionera u srpskoj živi u teškom siromaštvu – kaže Rade Rakulj, predsjednik  Udruženja penzionera RS.

Odbor Narodne skupštine RS za praćenje stanja u oblasti penzijsko – invalidskog osiguranja, na nedavno održanoj sjednici donio je odluku da Vlada Srpske, ima rok od mjesec dana da da odgovor da li  će i za koliko penzije biti povećane.

– Danas je poslednji dan marta mjeseca a Vlada se nije odlučila o visini povećanja penzija jer sam ja u zaključku naglasio da se radi o iznosu od 3 do 5 posto. Bilo je mišljenja od pojedinih članova Vlade da se da jednokratna novčana pomoć penzionerima, međutim mi to nismo prihvatili. Penzioneri zahtjevaju da to povećanje bude 3 posto i to je pravo rješenje – kaže Ilija Stevančević, predsjednik Odbora NSRS za praćenje stanja u oblasti penzijsko – invalidskog osiguranja.

Stevančević tvrdi da je i ministar finansija RS,  obećao da će penzije biti povećane za tri posto, te da će Vlada početkom aprila analizirati stanje u budžetu i uslove za eventualno povećanje.  

Sa prosječnom penzijom od 299KM, gradiški penzioneri  teško žive. Kažu, da je olakšavajuća okolnost to, što su od ove godine iz opštinskog Budžeta povećana izdvajanja za program osiguranja ove populacije.

– Budžetom je predviđena stavka za finansiranje participacije za zdravstvenu zaštitu penzionerima mlađim od 65 godina u iznosu od 65 000KM. To nama mnogo znači – kaže Ostoja Popović, predsjednik Udruženja penzionera opštine Gradiška.

Na redovnoj sjednici  usvojen je izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Udruženja penzionera za proteklu godinu. Razmatran je i većinom glasova usvojen program rada i finansijskog plana gradiškog udruženja za 2017. godinu.

Info+ kablovski kanal