Vremenska prognoza

utorak, 11 april 2017 18:04

Rukotvorine krase ulice Srpca

Slađana Savić Kežić iz Nožičkog bavi se izradom  ručnih radova. Svoje eksponate izložila je na Gradskom trgu u Srpcu, a na prodaju se odlučila kako bi ostvarila dodatne prihode i time popravila kućni budžet.

Rukotvorine krase ulice Srpca

Predmete izrađuje od vune, papira, stakla i drugih vrsta materijala.

–Imamo jastučiće heklane, bake, maše, priglavke, pape, ručne radove izrađene od šibica, kutije sa ikonama i slično. Sa izradom ovih predmeta počela sam prije dvije godine, s tim da sam pletenje naučila u djetinjstvu, od majke i bake – priča Slađana koja je svoj talenat  otkrila sasvim slučajno, želeći da popuni svoje slobodno vrijeme.  I pored djece, kaže, da uvijek nađe slobodan trenutak da ponešto  napravi.

– Ja uživam to da radim. Imam četvero djece kući, baštu, kućne poslove ali uvijek se nađe vremena za ručni rad. Pletem gledajući televizor ili ispijajući kafu – kaže Slađana . Rukotvorine i ručne radove redovno izlaže na saborima i drugim skupovima u srbačkoj i susjednim opštinama. Vrijedne žene iz Srpca imaju namjeru da uskoro osnuju i svoje udruženje.

Radove u centru Srpca izložila je i Ivana Dragomirović, koja zajedno sa  suprugom  Milivojem  izrađuje  pravoslavne ikone u duborezu.

– Suprug je glavni majstor a ja radim finese dorade i pozlate.  Ovdje smo izložili primjere pravoslavnih ikona koje radimo u duborezu isključivo u punom drvetu, hrast, bukva, orah i slično – kaže Ivana.

Ovim poslom, Dragomirovići se bave punih deset godina. Sam početak je bio dosta težak, ali je vremenom posao postajao sve  lakši.

– U zadnje vrijeme smo se modernizovali. Kupili smo CNC mašinu, koja nam došta olakšava posao u izradih pojedinih dijelova, ali sve ostalo se izrađuje ručno, kao što su dorada ikona, pozlata i oslikavanje – kaže Ivana.

Ikone porodice Dragomirović krase mnoge domove u Americi, Australiji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Austriji i zemljama bivše Jugoslavije. Svoja djela redovno izlažu i na kolektivnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika u Gradišci.

Info+ kablovski kanal