Vremenska prognoza

sreda, 15 mart 2017 15:31

Savčić u Srpcu: Boračka organizacija RS nezadovoljna statusom i kašnjenjem isplata boračkih naknada

Boračka organizacija RS već duže vrijeme nije zadovoljna društvenim statusom, te se zahtjeva njegova promjena, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, na sastanku regije Boračkih organizacija opština: Prnjavor, Srbac, Gradiška i Laktaši.

Savčić u Srpcu: Boračka organizacija RS nezadovoljna statusom i kašnjenjem isplata boračkih naknada

Savčić napominje da Boračka organizacija mora dobiti poseban status u okviru organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i drugih sa statusom od javnog interesa, kojih je u RS, 29.

- Upravo je zbog toga u toku izrada registra članstva svih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koja će pokazati tačan broj članova. Još je ostalo još nekih organizacija koje nisu dostavile svoje podatke – rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.  

Razgovarajući o ekonomsko-socijalnim problemima boračke populacije, Savčić je izrazio nezadovoljstvo neredovnošću isplata naknada za borce i odlikovane borce.

– Nedopustivo je da naknade koje se isplaćuju jednom godišnje, kao što je naknada odlikovanom borcu, kasni već 2,5 mjeseca. Radi se o iznosu od oko 3 miliona maraka i mislim da je za ozbiljnu državu, bez obzira na krizu, to nedopustivo – kaže Savčić.

Nezaposlenost demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, samo su neki od nerješenih problema ove populacije. Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, u ovoj oblasti je  najviše urađeno, ističe Željko Savanović, član Predsjedništva Boračke organizacije RS.

– 22 godine poslije rata, sigurno da nismo na početku. Najviše je urađeno na stambenom zbrinjavanju, gdje je po uredbi Vlade RS, veliki broj ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije kao i porodica poginulih dobilo stambeni smještaj - kaže Savanović.

Na sastanku u Srpcu,  Savčić je kazao da je uprkos teškoj finansijskoj situaciji, Boračka organizacija RS uspjela poboljšati prava iz oblasti  Zakona o  boračko-invalidskoj zaštiti.

Navodi,  da je godišnji borački dodatak povećan za 3,4 posto, a u posljednje dvije godine, veća su i  izdvajanja za lične i porodične invalidnine u iznosu od  oko 1,7 odsto, zaključio je Savčić. 

Info+ kablovski kanal
{gallery}2647{/gallery}