Vremenska prognoza

petak, 04 maj 2018 20:30

Savez nacionalnih manjina održao redovnu Skupštinu

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske održao je redovnu Skupštinu u Kulturnom centru u Gradišci. Na dnevnom redu, između ostalog, našao se plan rada Saveza za ovu godinu.

Savez nacionalnih manjina održao redovnu Skupštinu

Najviše pažnje posvećeno je pripremama za obilježavanje ovogodišnjeg jubileja – 15 godina rada Saveza nacionalnih manjina RS.  Plan je da proslavu organizuju prvo u Bijeljini, a zatim i u drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

„U osnovnim školama u Semberiji izučava se suživot nacionalnih manjina u BiH, što je primjer dobre prakse. Zato ćemo mi prvo sa djecom da obilježimo ovaj jubilej, a u planu nam je da smotre nacionalnih manjina organizujemo i u Gradišci, Prijedoru, Banjaluci i Trebinju. Želimo da pokažemo da je suživot nacionalnih manjina u Srpskoj jako dobar“, istakao je Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS.

Osnovni ciljevi Saveza nacionalnih manjina RS su očuvanje i promocija identiteta i porijekla nacionalnih manjina. Savez čini preko 30 udruženja od 12 nacionalnih manjina koje žive na području Republike Srpske.

„Iz Gradiške imamo četiri udruženja, a očekujemo da nam se priduži i udruženje Ukrajinaca. Nije lako postati nas član, udruženja prvo moraju da se dokažu kroz svoj rad“, istakao je Rover.

Član Saveza nacionalnih manjina RS je i Udruženje Roma iz Gradiške. Romi su najbrojnija nacionalna manjina u ovoj opštini. Prema zvaničnim podacima, na području Gradiške živi 1700 Roma.

„Položaj Roma u Gradišci je zadovoljavajući, mada još imamo nekih problema. Uglavnom su to stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje“, rekao je Aleksandar Mašić, sekretar Udruženja Roma opštine Gradiška.

Na redovnoj Skupštini Saveza nacionalnih manjina RS usvojen je i Izvještaj o radu Saveza za prošlu godinu. Skupštini su prisustvovali delegati udruženja nacionalnih manjina iz svih krajeva RS.

Info+ kablovski kanal