Vremenska prognoza

utorak, 25 jul 2017 14:41

Sezona berbe i prodaje lubenice u punom jeku

Zbog povoljnih vremenskih uslova berba je počela nešto ranije nego inače. 

Sezona berbe i prodaje lubenice u punom jeku

Za porodicu Kalabić iz Petrovog sela, koja je, između ostalog,  poznata i po proizvodnji lubenice,  ovo je bila rodna godina.

– Ove godine rod je solidan i u nivou je višegodišnjeg prosjeka. Godina je bila prilično pogodna za proizvodnju. Sama biljka nije pretrpila kišu i niske temperature. Bilo je dosta sunčanih dana što lubenici odgovara – rekao je Dragiša Kalabić.

Proizvodnja lubenice je zahtjeva velika ulaganja. Iako je godina rodna i kvalitet dobar, cijena je još uvijek skromna i ne zadovoljava potrebe proizvođača, istakao je Kalabić.

– Trenutna cijena u veleprodaji je od 18 pa do 25 pfeninga, sa blagom tendencijom porasta. Mi očekujemo malo veću cijenu jer godina sušna  iza i ispred nas  je odnijela veće troškove u proizvodnji u navodnjavanju – napominje ovaj proizvođač. 

Proizvođači iz ove plodne ravnice trpe konkurenciju iz uvoza, dok njihovi proizvodi ne mogu preko granice. 

– Rijetki su slučajevi izvoza lubenice, sve zavisi od ponude drugih zemalja. Obično se sve riješava na našem domaćem tržištu, od Banjaluke, Prijedora, Zenice, Sarajeva i širom BiH - kaže proizvođač.

Kalabić koji  je ove godine zasijao  šest hektara lubenice, nada se da će sav ovogodišnji  rod uspjeti plasirati na domaće tržište, jer vremenske prilike pogoduju njenoj potražnji.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3010{/gallery}