Vremenska prognoza

četvrtak, 25 januar 2018 14:44

Skuplje gorivo od idućeg četvrtka

Od sljedećeg četvrtka građani RS gorivo će plaćati po višim cijenama. Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Srpske potvrdili su da će od 1. februara gorivo poskupiti za 18 pfeninga po litru.

Skuplje gorivo od idućeg četvrtka

„Od 1. februara počinje sa primjenom izmijenjeni Zakon o akcizama BiH i distributeri će biti prinuđeni da povise cijenu dizelskih i benzinskih goriva za 0,15 KM/l plus PDV, što zajedno iznosi oko 0,18 KM/l. Napominjemo da navedeno povećanje ide isključivo u državnu kasu, te da će distributeri imati samo štetu od povećanja cijena zbog očekivanog pada prometa“, naveli su u Grupaciji.

Novim izmjenama Zakona uvodi se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas (plin), u iznosu od 0,15 KM/kg za puteve, i 0,25 KM/kg za autoputeve. To znači da će i ovaj energent poskupiti za 0,40 KM/kg+PDV, a do sada nije postojala ova taksa za tečni naftni gas. U praksi se na benzinskim pumpama očekuje rast cijene ovog energenta za oko 30 pfeninga po litri, istakli su u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima.

Na benzinskim pumpama u Gradišci nisu željeli pred kameru, ali kažu da će do poskupljenja goriva neminovno doći u narednom periodu.

Više cijene goriva prokomentarisali su građani ove opštine.

„Mislim da je to udar na džepove građana i ja sam protiv toga“, „Standardno, to smo i očekivali“, „Sve će poskupiti, prevoz, usluge dostave, osiguranje motornih vozila,... Već smo nekako navikli na to“, pričaju Gradiščani.

Gradiščani su izrazili bojazan da će više cijene goriva dovesti do poskupljenja autobuskih karti, ali i da će indirektno uticati na porast cijena osnovnih životnih namirnica.  To bi, smatraju, dodatno pogoršalo životni standard u RS.

Info+ kablovski kanal