Vremenska prognoza

utorak, 17 jul 2018 20:48

Smanjen prinos lubenice

Berba lubenica uveliko traje. Proizvođači iz Petrovog sela, kod Gradiške, kažu da su prinosi manji nego prethodnih godina.

Smanjen prinos lubenice

Jedan od njih, Dragiša Kalabić zasadio je šest hektara, i to hektar i po nekalemljene i četiri i po hektara kalemljene lubenice. Ističe da u posljednjih desetak godina ne pamti ovako teške uslove za proizvodnju.

„Zbog loših vremenskih prilika imali smo mnogo problema, prinosi su smanjeni, a pomalo i kvalitet. Neke sorte su otpornije, to je npr. nekalemljena sorta lubenice, dok je kalemljena lubenica dosta oštećena, te će berba biti prolongirana 20-ak dana“; priča Kalabić.

Osim smanjenih prinosa, proizvođače lubenice muči i niska cijena.

„Prodajemo u Gradišku, Banjaluku i druge gradove. Cijena je dosta niska, od 15 do 25 pfeninga po kilogramu, te ćemo imati jako malu zaradu“, istakao je Kalabić.

Proizvođači lubenice zaključuju da im se ovogodišnji trud i rad neće značajno isplatiti. Nadaju se da se ovako loša godina više neće ponoviti.

Posebno veliku štetu na zasadima lubenice ranije smo zabilježili kod pojedinih proizvođača u selu Vilusi. Led je na nekim parcelama u potpunosti uništio rod.

Info+ kablovski kanal