Vremenska prognoza

četvrtak, 27 jul 2017 13:29

Stanje bezbjednosti u prvih šest mjeseci zadovoljavajuće

U prvih šest mjeseci ove godine ukupan broj krivičnih djela na području PU Gradiška smanjen je za 14,58 posto.

Stanje bezbjednosti u prvih šest mjeseci zadovoljavajuće

Takođe manji je broj narušavanja javnog reda i mira za 24,7 posto te je zabilježen manji broj saobraćajnih neseraća kao i smrtno stradalih lica, rečeno je na konferenciji za novinare. „U periodu januar-jun evidentirano 205 krivičnih djela, 185 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta što je takođe manje za 13,95 odsto u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 215 krivična djela.U posmatranom periodu prijavljena su 102 krivična djela protiv imovine, od čega 49 teških krađa i 27 krađa.Zaprimljeno je 13 prijava o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, i to 11 sa lakim tjelesnim povredama te dvije teške tjelesne povrede.Ravijetljenost krivičnih djela protiv života i tijela iznosi 100 odsto. Prijavljeno je osam samoubistava.Policija je u prvih šest mjeseci u akciji “Tabako” pronašla i oduzela više pakovanja rezanog suvog duvana upakovanog u providne plastične vrećice težine po pola kilograma, ukupne težine 77,5 kilograma i 430 kutija cigareta raznih vrsta.Operativnim radom policijaskih službenika otkriveno je sedam krivičnih djela  i dva prekršaja u oblasti zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 2242 grama marihuane, 379 komada sjemenki i 39 stabljika kanabisa.Tom prilikom je lišeno osam lica slobode“ rekao je Željko Puzić,načelnik Odjeljenja kriminalističke policije.

U proteklih šest mjeseci evidentirano je 134 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 24, 7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Počinjen je 191 prekršaj što je manje za 13, 9 posto u odnosu na isti period 2016. godine. „Nadležnim sudovima podneseno je 84 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka a izdato je 59 prekršajnih naloga.Prekršaje je počinilo 204 lica, među kojima je 25 povratnika i 13 maloljetnika.U prvih šest mjeseci evidentirane su 234 saobraćajne nezgode u kojima su dva lica smrtno stradala, 18 je zadobilo teške tjelesne povrede, a 61 lice je lakše povrijeđeno.Iz saobraćaja je isključeno 465 vozača, od čega 303 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 150 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, a iz ostalih razloga isključeno je 12 vozača.Takođe, iz saobraćaja su isključena i 194 vozila, dok je na vanredni tehnički pregled upućeno 60 vozila, od kojih su 42 neispravna, a 16 je odbilo da se podvrgne vanrednom tehničkom pregledu” rekao je Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije.

Ovi podaci potvrđuju da je stanje bezbjednosti na području PU Gradiška za prvih šest mjeseci 2017. godine zadovoljavajuće, istakao je na ovoj konferenciji načelnik PU Gradiška, Miloš Brkić. „U prvih šest mjeseci nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, među kojima su ubistva, razbojništva i teža krivična djela”, precizirao je Brkić.

Ovom prilikom iz PU Gradiška još jednom su apelovali na sve građane da zaštite svoju imovinu kako ne bi bila meta provalnika tokom njihovog odsustva.Poželjno je da se komšije obavijeste o odsustvu  i ukoliko primjete sumnjiva lica ili vozila o tome obavijeste PU besplatnim pozivom na broj 122.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3014{/gallery}