Vremenska prognoza

petak, 07 jul 2017 13:48

Šteta od aprilskog mraza u Gradišci oko 16 miliona KM

Mraz i niske temperature, koji su između 21. i 22.  aprila pogodili Gradišku i okolna mjesta, pričinili su na poljoprivrednim dobrima štetu koja iznosi oko 16 miliona KM.

Šteta od aprilskog mraza u Gradišci oko 16 miliona KM

Najveća šteta utvrđena je u voćnjacima, zatim na povrtlarskim kulturama. „Komisija je obišla teren od 31. 05 do 16.06, obišla je 210 proizvođača koji su prijavili štetu. Šteta je pričinjena na površini od 1043 hektara,a u tonama u voćarstvu to je 28 000 tona“ kaže Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.
Odjeljenje za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška treba da do 15. jula resornom ministarstvu dostavi informaciju o ukupno pričinjenim procjenjenim štetama na ovom području. „Šteta je zahvatila oko 52 posto površina, a u odnosu na rod štete su na nivou od 60 posto od količina roda koje su se očekivale“ rekao je Stojnić. On je napomenuo da su zbog mraza najviše stradali jabuka, kruška, breskva, šljiva, orah , lijeska i vinova loza. Kod povrća je evidentirana manja šteta.
O mogućim mjerama koje bi Vlada RS trebalo da preduzme s ciljem sanacije štete više će biti poznato nakon što resorno ministarstvo sačini konačnu informaciju o šteti od mraza.

 

Info+ kablovski kanal
{gallery}2975{/gallery}