Vremenska prognoza

subota, 29 jul 2017 13:36

Stigle nove protivgradne rakete

Javno preduzeće “Protivgradna preventiva RS” raspolaže sa dovoljnom količinom protivgradnih raketa.

Stigle nove protivgradne rakete

U prethodnih nekoliko dana nabavljene su nove rakete, koje će zadovoljiti potrebe ovogodišnje sezone, istakao je Tihomir Dejanović, v.d. direktora JP “Protivgradna preventiva RS”.

– Trenutno stanje raketa, sa novonabavljenom količinom je oko 2000 komada. To će biti sasvim dovoljno za završetak ovogodišnje sezone, što je u skladu sa nekim ranijim periodima. Do sada je bilo šteta na manjem području,ali ništa strašno i mi smo zadovoljni sa dosadašnjim dijelom sezone – kaže  Dejanović.

“Protivgradna preventiva RS” nedavno je na planini Borja kod Teslića  pustila u rad najsavremeniji meteorološki radar za prognoziranje elementarnih nepogoda, čime je odbrana od grada postala blagovremena, ističu u ovom preduzeću.

– Od prije nekoliko dana operativan je novi, najsavremeniji radar na Balkanu, američke proizvodnje. Njegova vidljivost oko 200km operativno i do 480km informativno što spada u sam vrh dostignuća u radarskoj tehnologiji. To je prvi radar ove vrste u BiH, najsavremeniji meteorološki digitalizovani radar i do sada nije postojao na našem području. U prvim dejstvima, pokazao je izvanredne rezultate- kaže Dragan Macura, rukovodilac Radarskog centra Nova Topola.

Značaj radara je višestruk, kažu u Protivgradnoj i napominju da će  osim za potrebe Protivgradne zaštite, služiti i Hidrometeorološkom zavodu i Civilnoj zaštiti RS, te službama kontrole letenja.

„Protivgradna preventiva" je nabavila još jedan identičan radar koji će biti montiran na Jahorini i pušten u rad do kraja ove godine.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3019{/gallery}