Vremenska prognoza

sreda, 22 februar 2017 17:27

Sutra protesti poljoprivrednih proizvođača

Poljoprivredni porizvođači iz svih krajeva RS sutra će u 12 časova održati protest upozorenja u Čatrnji na petlji autoputa Banja Luka-Gradiška.

Sutra protesti poljoprivrednih proizvođača

Organizator protesta je Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a čiji predsjednik Stoja Marinković kaže da time žele iskazati nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u agraru te očekuje i ispunjenje određenih zahtjeva. “Zahtjevi će ići u dva pravca. Jedan je prema Savjetu ministara BiH u čijoj nadležnosti je zaštita domaće proizvodnje npr. “plavi dizel”, a drugi prema Vladi RS u čijoj nadležnosti je agrarni budžet i raspodjela sredstava po poljoprivrednim proizvodnjama. Protesti će trajati kratko, bez namjere ometanja bilo kakvih aktivnosti. Mi ćemo se vratiti svojim aktivnostima. Očekujemo pozitivne reakcije od svih nadležnih, jer je svakom jasno da je poljoprivreda već dugo ugrožena u BiH” rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Očekuje se da će se odazvati veliki broj poljoprivrednih proizvođača, među kojima će biti i predstavnici Udruženja uzgajivača svinja RS. „Očekujemo da svi poljoprivrednici koji su došli u situaciju teške nerentabilnosti, opstanka, nerazumijevanja svih institucija, da zajedno skrenemo pažnju na gubitak poljoprivrednih proizvođača koji sve više napuštaju proizvodnju i naša omladina koja bi trebala ostati u selima mora da odlazi u EU. Imamo i veliki broj površina koje ne možemo da obradimo“ kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS kažu da su za ispunjenje zahtjeva dali rok od 30 dana.Ukoliko budu pozvani od strane  nadležnih ponudiće konstruktivna rješenja u cilju zajedničkog prevazilaženja ove situacije.

Info+ kablovski kanal