Vremenska prognoza

subota, 18 februar 2017 11:37

Sve veći broj ljubitelja konja

Članovi Saveza konjičkih organizacija RS održali su vanrednu izbornu sjednicu Skupštine u Lamincima, kod Gradiške. Na dnevnom redu našao se izbor predsjednika Skupštine Saveza, za koga je imenovan Luka Mitraković, iz konjičkog kluba „Neapolitano“ iz Srpca.

Sve veći broj ljubitelja konja

Izabrani su i potpredsjednik Skupštine Siniša Tešanović i generalni sekretar Katarina Jovanović. Za novog predsjednika republičkog Saveza konjičkih organizacija imenovan je Mićo Ristić, predsjednik konjičkog kluba „Posavko“ iz Gradiške, a funkciju zamjenika obavljaće Jovica Rakić. Ovom prilikom izabrani su i Upravni i Nadzorni odbor.

Savez konjičkih organizacija broji 5 članova, konjičkih klubova sa područja RS. Izborna sjednica bila je neophodna, kako bi ova organizacija mogla bolje funkcionisati, poručuje novoizabrani predsjednik Saveza Mićo Ristić.

„Savez radi već 10-ak godina, i evidetno je da se povećao broj ljubitelja konja, posebno na ovom području. Nakon sastanka, imamo druženje sa drugim konjarima iz Gradiške, Srpca, Banjaluke, i drugih mjesta. Zahvalni smo Ministarstvu poljoprivrede, jer su pedigrirana grla uvrštena u Pravilnik o podsticajima, i biće subvencionisana“, rekao je Ristić.

Na sjednici je bilo riječi i o programu rada konjičkih klubova za ovu godinu. Izneseni su planovi takmičenja i manifestacija.

„Glavna manifestacija konjičkog kluba „Posavko“ je na praznik Mala Gospojina, kada održavamo tradicionalne trke i vožnju kroz grad“, rekao je Ristić.

„Mi smo prvenstveno sprotski klub. Primarna disciplina nam je dresurno jahanje. Kroz naše aktivnosti realizovali smo školu jahanja, sportske treninge, kao i rekreativno jahanje. Aktivno podržavamo rad Saveza, jer bez njega nema kvalitetnog razvoja sporta“, istakla je Katarina Jovanović, predsjednik konjičkog kluba „Padok“ iz Banjaluke.

„Naš klub je jedan od mlađih, ali nastojimo da doprinesemo razvoju Saveza. Održavamo nekoliko takmičenja u toku godine, a to planiramo i za tekuću“, rekao je Luka Mitraković, iz konjičkog kluba „Neapolitano“, iz Srpca.

Sjednici je prisustvovao i dugogodišnji konjar Jovan Lepir, koji je imenovan za počasnog predsjednika Saveza konjičkih organizacija RS. Ljubav prema konjima gaji još od djetinjstva, te ističe da su se konjarstvo i konjički sport s godinama mnogo promjenili.

„Sad je najnepovoljnije vrijeme za konja i konjički sport. Ova životinja mnogo je značila ljudima u prošlosti. Sada nije potrebna u privredne svrhe, a standard je nizak da se može držati kao atrakcija, ljubimac ili u sportske svrhe. Nadam se da će se to s vremenom promijeniti na bolje“, naglasio je Lepir.

Davne 1889. godine na prostoru između Gradiške i Banjaluke, održana je velika trka fijakera i biciklista. Konjari se nadaju da će jednoga dana uspjeti ponoviti takvu manifestaciju, te na svakom sastanku, kažu, vrše razradu plana. Očekuju da će se u narednim godinama njihov cilj ostvariti.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2580{/gallery}