Vremenska prognoza

utorak, 14 mart 2017 13:09

Sve više osnovaca sa roditeljima odlazi iz BiH

Loša ekonomska situacija i veliki procenat nezaposlenosti uslovili su odlazak mnogih stanovnika RS i BiH u inostranstvo, u potrazi za boljim životom. Posljednjih godina sa ovih krajeva iseljavaju se i cijele porodice.

Sve više osnovaca sa roditeljima odlazi iz BiH

Sve je više djece, posebno osnovaca, koji napuštaju školu i sa roditeljima odlaze van granica BiH. Ovaj trend nije zaobišao ni škole na području Gradiške, u kojima se broj učenika sve više smanjuje. OŠ „Sveti Sava“ u Dubravama u toku prvog polugodišta napustilo je 19 đaka. Isti problem zahvatio je i školu „Kozarska djeca“ u Kruškiku. 20-ak osnovaca napustilo je ovu obrazovnu ustanovu u proteklom periodu. Direktori ustanova ističu da odlazak đaka u značajnoj mjeri remeti odvijanje nastavnog procesa.

„Smanjuje se broj učenika, a samim tim i broj odjeljenja, kao i norma nastavnom osoblju“, ističe Zora Malešević, direktor OŠ „Kozarska djeca“ Kruškik.

„Pored toga što se natalitet smanjuje, kao i broj prvačića, pojavio se i ovaj problem. Sve su češća odjeljenja koja imaju minimalan broj učenika“, kaže Rajna Soldat, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave.

Nerijetki su slučajevi i da se porodice nakon nekog vremena vrate iz inostranstva, a djeca ponovo upišu u istu školu.

„Troje djece se vratilo u školu, početkom drugog polugodišta. Mi nastojimo da im pomognemo da pređu gradivo koje su propustili, tako da moraju pohađati dopunske nastave, i slično“, rekla je Soldatova.

Odseljavanje višečlanih porodica je veliki društveni problem na ovim prostorima, slažu se naše sagovornice. Nadaju se da će se ekonomski uslovi poboljšati u narednim godinama, kako bi više mladih ostalo živjeti u RS.

„Ranije su uglavnom samo očevi odlazili u inostranstvo i slali novac porodicama, tako da su na našim prostorima ostajali mladi. Sada i oni odlaze, što ne vodi ka dobrome“, istakla je direktorica Soldat.

„Ne gubimo nadu, očekujemo da će se trend odlaska smanjiti i da će naše društvo napredovati. Potrebno je otvoriti fabrike, kako bi građani imali radna mjesta, jer je to glavni razlog odlaska iz zemlje“, napomenula je Zora Malešević, direktor OŠ „Kozarska djeca“ Kruškik.

U proteklom periodu ugašeno je nekoliko područnih odjeljenja u Gradišci, a ukoliko se trend napuštanja škola i iseljavanja i dalje nastavi, naglašavaju naše sagovornice, doći će do zatvaranja još nekoliko škola u seoskim područjima. Gledajući sve veći broj praznih učionica pitaju se: „Je li ovo naša budućnost?“

Info+ kablovski kanal
{gallery}2641{/gallery}