Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 april 2017 09:27

Svečano otvorena Derviš – hanumina medresa u Gradišci

Rekonstrukciju zgrade Derviš – hanumine medrese je finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, sa oko 600 000 KM.

Svečano otvorena Derviš – hanumina medresa u Gradišci

Medresa će služiti kao administrativni centar Medžlisa Islamske zajednice u Gradišci, ali i kao kulturno-edukativni centar. Ovaj objekat ima veliki značaj, ne samo za pripadnike islamske vjeroispovjesti, već i za druge građane opštine Gradiška i šire okoline, poručeno je sa skupa. Svečanu vrpcu presjekli su predstavnici Islamske zajednice u BiH, Vakufske direkcije IZ u BiH, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, ambasade Turske u BiH, predstavnici opštine Gradiška, kao i muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, i glavni imam Islamske zajednice u Gradišci Zejnil ef. Latifović.

„Ovo je veoma važan dan za Gradišku. Medresa je nekada služila ljudima ove opštine, a sada će ponovo biti na raspolaganju. Zahvalni smo svima koji su prisustvovali otvaranju, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su pomogli u obnovi medrese“, istakao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH.

„Nakon 6 mjeseci rada na obnovi, medresa je zvanično otvorena. Ovaj objekat prvo je služio kao vjerska, a nakon toga i osnovna škola. Mnogi Gradiščani su, bez obzira na vjeru, sjedili u klupama ove medrese. Zahvaljujući Vakufskoj direkcije IZ u BiH, Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske i velikoj podršci lokalne vlasti uspjeli smo da objekat ponovo vratimo u funkciju. Medresa će biti otvorena za sve građane dobre volje“, naglasio je Zejnil ef. Latifović, glavni imam Islamske zajednice u Gradišci.

„Danas je veliki dan, kada pokazujemo da su Gradiška i RS otvorene za sve narode, bez obzira na vjeru. Kao lokalna uprava spremni smo da pomognemo svim građanima Gradiške, koji žele da realizuju svoje projekte, da zajedno gradimo suživot i jačamo opštinu u infrastrukturnom i privrednom smislu, za napredak svih nas“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Medresu u Gradišci podigla je 1748. godine Aiša-hanuma Džinić, a Derviš-hanuma Smailagić obnovila ju je u 19. vijeku.  Objekat je bio u vlasništvu Islamske zajednice do 1973. godine, kada je oduzet. Od 1974. godine medresa se koristila kao mjesni ured, za potrebe mjesne zajednice, a jedno vrijeme koristile su je i zdravstvene ustanove.

Na inicijativu Medžlisa Islamske zajednice u Gradišci, medresa je 2008. godine vraćena u vlasništvo i posjed Islamske zajednice. S tim u vezi, na svečanom skupu uručena je zahvalnica tadašnjem načelniku opštine Nikoli Kragulju, koji je pomogao da se medresa vrati u posjed Islamskoj zajednici. Predstavnici islamske zajednice u Gradišci uručili su zahvalnicu i aktuelnom načelniku Zoranu Adžiću, zbog podrške lokalne zajednice u obnovi medrese. Ostalim zvaničnicima uručene su umjetničke slike sa motivima Derviš - hanumine medrese.

Obnovljena zgrada medrese otvorena je u okviru obilježavanja Dana opštine Gradiška i manifestacije „Dani vakufa“.

Info+ kablovski kanal