Vremenska prognoza

sreda, 27 februar 2019 15:00

Tehnička škola obilježila Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Učenici Tehničke škole Gradiška su u saradnji sa Udruženjem „Most“ obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja.

Tehnička škola obilježila Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Oni su tim povodom u dvorištu škole priredili raznovrsne aktivnosti.

„Danas smo imali igre i radionicu kako bi pojačali svijest vršnjaka da smanjimo nasilje, a da pojačamo prijateljstvo“ rekao je Mladen Vuković, učenik Tehničke škole.

U mnogim školama se zadnje srijede u februaru obilježava Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom Dan ružičastih majica. Ove godine se u 40 gradova širom BiH ovaj dan obilježava u 150 škola, a jedna od njih je i Tehnička škola Gradiška.

“Kolektivnim igrama, majicama, prjateljstvom pokazuju kako se djeca u današnje vrijeme mogu družiti. Ovo su divne stvari, mi u školama radimo na tome da su nam sve prevencije bitne u cilju da dobijemo jednu zdravu populaciju”, kaže Snežana Kočić, pomoćnik direktora Tehničke škole.

Ideja da se obilježava ovaj dan nastala je kao znak protesta zbog incidenta koji se desio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi kada je dječak, u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma, prvog dana škole obukao ružičastu majicu. Vršnjaci su ga ismijavali, te psihički i fizički zlostavljali. Nakon toga, u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku, veliki broj vršnjaka takođe je obukao ružičaste majice. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Info+ kablovski kanal