Vremenska prognoza

petak, 01 jun 2018 20:18

Tehničke škole u Gradišci i Derventi dobile CNC trenažere

Tehnička škola u Gradišci dobila je pet CNC simulatora - trenažera, dok su tri trenažera i softver dodjeljeni Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi.

Tehničke škole u Gradišci i Derventi dobile CNC trenažere

Navedena oprema obezbijeđena je u okviru projekta „Partnerstvo za održivi transfer znanja lokalnog ekonomskog razvoja“. U projektu, koji se realizuje uz podršku programa PROLOCAL-GIZ i Njemačkog udruženja za međunarodnu saradnju, učestvuje nekoliko partnera, a vodeći je Opština Gradiška. Načelnik Zoran Adžić ističe da je ovo još jedan korak naprijed koji je Opština učinila na usklađivanju potreba privrede i školstva.

„Uložili smo sredstva u izgradnju nova dva kabineta u Tehničkoj školi, za CNC tehnologije i informacione tehnologije. Pored toga, povezali smo se sa dvije kompanije „Tikt manufaktura“ i „PMP Jelšingrad“, a oni će isporučiti dvije CNC mašine školi. Uz sve navedeno, u Gradišci ćemo imati unaprijeđeno obrazovanje novih generacija koja će biti budućnost razvoja naše privrede“, naglasio je Adžić.

Tehnička škola u Gradišci ranije je dobila tri trenažera preko projekta „Prilika plus“. Sa još pet trenažera praktična nastava biće u potpunosti unaprijeđena, kaže direktor Vlado Tomić. Na novoj opremi obučavaće se tehničari CNC tehnologija i obrađivači metala rezanjem, ali i odrasli koje žele da se prekvalifikuju u CNC operatere.

„Tehnička škola je podnijela zahtjev za određena osposobljavanja, kao što su CNC programer, CNC operater, za postupke zavarivanja, itd. Nova oprema će nam sigurno omogućiti da prekvalifikujemo ljude drugih zanimanja kako bi lakše našli posao“, rekao je Tomić. 

Nova oprema će i za đake Stručne i tehničke škole u Derventi biti veoma korisna.

„Tri trenažera obezbijediće bolju obuku u oblasti mašinstva i obrade materijala, to jest u novom zanimaju koje upisujemo, a to je tehničar CNC tehnologija“, rekla je Branka Jović, direktor Stručne i tehničke škole Derventa.

Vrijednost projekta je oko 207 000 KM. Kroz projekat „Partnerstvo za održivi transfer znanja lokalnog ekonomskog razvoja“ planirana je i obuka profesora iz tehničkih škola.

U projektu, pored navedenih, učestvuje i opština Derventa, Univezitet u Banjaluci i Mašinski fakultet, te preduzeća „Sim-Prom“ iz Dervente i „Tikt manufaktura“ iz Gradiške.

Info+ kablovski kanal