Vremenska prognoza

četvrtak, 08 mart 2018 14:58

Težak život žena na selu; udruženja im spas od naporne svakodnevice

Žene danas bolje žive i imaju dosta veća prava nego u prošlosti, ali položaj žena na selu je ipak dosta težak, smatraju članice Udruženja žena „Majka“ iz Rogolja. Međunarodni dan žena, 8. mart, za njih ima poseban značaj.

Težak život žena na selu; udruženja im spas od naporne svakodnevice

I pored brojnih obaveza, izdvojile su danas nešto vremena da se okupe i uz kafu i druženje obilježe svoj dan.

„Položaj žena danas je bolji nego ranije, ali žene na selu su mnogo opterećene. Sve žene imaju obaveze, ali ove sa sele posebno. Njima radni dan počinje u 4:30. Tokom dana obave mnogo poslova, u kući, štali, na njivi, itd“, ističe Gordana Cvjetković, predsjednik Udruženja žena „Majka“ Rogolji.

Žena na selu ima neograničeno radno vrijeme. Ipak, u današnjem društvu ona je skoro pa zaboravljena, smatra Cvjetkovićeva.

„Najgore mi je kad neko kaže da žena sa sela nigdje nije radila tokom života, pa zato nema zdravstveno osiguranje. Žena na selu radi najviše. Ona je i domaćica i majka, poljoprivrednik, ima je svagdje. Domaćinstvo i selo ne mogu opstati bez žene. Zato svim ženama treba pridavati veći značaj“, naglašava Cvjetkovićeva.

Sve je više mladih koji iz sela bježe u grad, kažu u ovom Udruženju žena. Mlade žene se sve rijeđe odlučuju na seoski život.

„Mlađe žene bježe sa sela, neće da rade kao mi. Ljepše im je u gradu, i zato se sele“, kaže Mira Cvjetković, član Udruženja žena „Majka“ Rogolji.

Brojne obaveze i teške poslove ove žene lakše podnose uz međusobnu podršku. Udruženje žena „Majka“ postoji već sedam godina i broji 25 aktivnih članica. U svojim prostorijama, u staroj školi u Rogoljima, druže se i bave ručnim radovima. U toku godine učestvuju i na različitim manifestacijama na području opštine. Dva sata druženja mjesečno služi  im da, kako kažu, napune baterije. 

„Ja sam svih sedam godina u Udruženju. Mnogo mi znače naša druženja, izleti, sastanci, naše slave i sve što organizujemo“, ističe Ljubica Koljančić, član Udruženja žena „Majka“ Rogolji.

„Ovo Udruženje nam je jako dobro došlo. Družimo se, šalimo, jako je lijepo“, kaže Mira Cvjetković, član Udruženja žena „Majka“ Rogolji.

Međunarodni dan žena članice Udruženja svečano će proslaviti predstojećeg vikenda. Svim pripadnicama ljepšeg pola ovom prilikom su poručile da se za svoja prava i ravnopravnost u društvu moraju boriti tokom cijele godine, a ne samo 8. marta.

Info+ kablovski kanal