Vremenska prognoza

utorak, 24 oktobar 2017 14:04

Toplo u gradiškim vrtićima i školama

U gradiškim vrtićima prostorije su dobro zagrijane, kako bi boravak brojnim mališanima bio što ugodniji, ističu u JPU „Lepa Radić“.

Toplo u gradiškim vrtićima i školama

Dodaju, da su sa grijanjem, usljed nižih temperatura, krenuli prije početka grejne sezone, a ogrevnog materijala, uvjeravaju, biće sasvim dovoljno. U vrtiću „Cipelići“ na Senjaku i u novotopolskom vrtiću „Leptirić“ grijanje je na pelet, dok se u vrtiću „Pčelice“, u centru grada, za ogrev koristi drvo, priča kućni majstor Uglješa Stojčević.

„Počinjemo ložiti od 5 h, i prostorije se ugriju do 06:30, kad djeca počnu pristizati u vrtiće. Kad temperature padnu ispod nule, onda počinjemo i ranije ložiti, oko 4 h. Najvažnije je da djeca borave u toplom“, istakao je Stojčević.

Učenici osnovnih škola na području opštine Gradiška, prema riječima rukovodstva, borave u toplim učionicama. Direktor OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Turjaku Biljana Barać kaže da su prostorije dobro zagrijane, kako u centralnoj, tako i u područnim školama. Škole imaju vlastite kotlovnice, i dovoljno ogreva za ovogodišnju grejnu sezonu, naglasila je Baraćeva.

Isto pričaju i u gradskoj školi „Vasa Čubrilović“. Ova ustanova grije se na drvo, a kao i prošle godine sa zagrijavanjem prostorija krenuli su prije 15. oktobra, zvaničnog datuma početka grejne sezone. Direktor Vladimir Stanišljević podsjeća da sredstva za nabavku ogreva osnovnim školama doznačuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, te da po tom pitanju nemaju problema.

Srednjim školama lokalne zajednice obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva i druge troškove. Tople radijatore u učionicama imaju i gradiški srednjoškolci, što  potvrđuju u Tehničkoj školi.

„Počeli smo ranije sa grijanjem, zbog hladnog vremena. Imamo vlastiti sistem grijanja, a kao ogrevni materijal koristimo drvo i ugalj. Možda ćemo pri kraju grejne sezone morati nabaviti još ogreva. U kabinetima u kojima se obavlja praktična nastava temperatura je nešto niža, nego u ostalim prostorijama, ali trudimo se da bude dovoljno toplo učenicima“, naglasio je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Za zagrijavanje prostorija škole, u kojima ove školske godine boravi 567 učenika, zadužen je ložač Borislav Melnik.

„Kotlovnica je u dobrom stanju, imamo dvije peći. Trenutno ložimo jednu peć, a tokom zime obe. Sa grijanjem krećemo od 5:30 h, ili ranije“, rekao je Melnik.

I u gradiškoj Gimnaziji spremni su za zimu. Drvo je nabavljeno, a ugalj treba stići ovih dana, ističe direktor Vesna Krunić. Ogrevnog materijala, dodaje, biće tokom čitave sezone, koja je, kao i u drugim obrazovnim ustanovama, ranije startovala ove godine.

Info+ kablovski kanal