Vremenska prognoza

petak, 07 jul 2017 16:22

Treći Ivanjdanski folklorni susreti u Kukuljama

U organizaciji Kulturno – umjetničkog društva „Đerdan“ održani su treći Ivanjdanski folklorni susreti u u Kukuljama kod Srpca.

Treći Ivanjdanski folklorni susreti u Kukuljama

Sabor koji je organizovan u dvorištvu mjesne crkve, povodom Ivanjdana, krsne slave sela, okupio je brojne posjetioce iz čitavog Lijevča polja, istakli su organizatori.  

-Učesnici su iz raznih krajeva naših susjednih opština. Stiglo nam je KUD „Slavko Mandić“ iz Laktaša, KUD „Kozara“ iz Gornih Podgradaca, KUD „Mladost“ iz Razboja kao i folklorna sekcija „Orlovača“ iz Prijedora. Cilj ove manifestacije je da promovišemo narodne običaje i tradiciju – rekao je Radojica Vidović, predsjednik KUD „Đerdan“ iz Kukulja. 

Iz Laktaša u Kukulje stigli su članovi KUD „Slavko Mandić“.  – Prvi put smo ovdje. Nastojaćemo da našim dragim domaćinima uzvratimo gostoprimstvo i pozovemo ih u Laktaše prvom prilikom. Zaista mi je drago da smo ovdje i  mislim da će ovo biti jedno lijepo druženje – kaže Goran Ćetojević iz KUD-a „Slavko Mandić“ iz Laktaša.  

Prvi put na Ivanjdanskim folklornim susretima su i članovi KUD-a „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca.

 – Drago nam je da smo ovdje i nadam se da ćemo nastaviti druženje i ubuduće. Već smo razmijenili kontakte i dogovaramo druženje kod nas u Gornjim Podgradcima na našim folklornim susretima. KUU „Kozara“ najstarije je društvo u opštini Gradiška. Osnovano je 1926. godine i prošle godine proslavili smo značajan jubilej,  90 godina postojanja i rada. Gostujemo na raznim manifestacijama – rekao je  Nebojša Šinik, iz KUD-a „Kozara“ Gornji Podgradci.  

KUD „Đerdan“ osnovano je 2015. godine a prije toga,  društvo je dvije godine  radilo kao folklorna sekcija. Danas,  „Đerdan“ broji oko 90 aktivnih članova, koji nastupaju na svim važnijim manifestacijma u opštini i šire.

– Imali smo nekoliko kvalitetnih putovanja. Unazad mjesec dana išli smo u Novi Sad, bili smo na Međunarodnom festivalu Banja Dvorovi , gdje smo boravili dva dana – kaže Radojica Vidović, predsjednik KUD „Đerdan“ iz Kukulja.

Povodom Ivanjdana u Kukuljama je  tradicionalno pripređen i narodni zbor, sa zabavnim sadržajima za djecu.

Info+ kablovski kanal