Vremenska prognoza

sreda, 19 april 2017 14:13

U Dječijem dispanzeru u Gradišci, do sada pregledano 370 budućih prvačića

U Dječijem dispanzeru gradiškog Doma zdravlja završen je sistematski pregled djece koja na jesen polaze u školu.

U Dječijem dispanzeru u Gradišci, do sada pregledano 370 budućih prvačića

Prema podacima ove zdravstvene ustanove, do sada je pregledano 370 budućih prvačića,  sa područja Gradiške opštine. S obzirom da je broj pregledane djece, nešto manji nego prethodnih godina, u ovoj ustanovi poručuju da će biti  organizovani dopunski termini.

– Jedan od razloga je i to što djeca ne mogu biti vakcinisana, najčešće zbog akutnih infekcija a obaveza je da budu vakcinisana prije polaska u školu. Drugi razlog zbog čega smo se odlučili na dopunski termin je taj,  što bez obzira što budu blagovremeno obaviješteni, uvijek bude određeni broj roditelja koji u ovom periodu ne dovedu dijete na pregled. Nadamo se da ćemo imati još upisane djece a sljedeći termin nam je 23. maja – kaže  prim. dr Anka Stojnić Grabović, pedijatar i načelnik Konsultativno – specijalističke službe.

Mališani koji ni u ovom periodu ne obave pregled,  dopunski termin biće organizovan i početkom juna, kažu doktori i napominju da je u prethodna dva mjeseca, kod djece proveden i stomatološki pregled. Sitematskim, je utvrđeno dobro zdravstveno stanje mališana.

– Tokom ovog sistematskog imali smo manje od 3 posto, umjereno gojazne djece. Od ukupnog broja pregledane djece, njih 370, u laboratorijskim nalazima imali smo samo troje sa blago povišenim parametrima masnoće. Za ponos roditeljima a i nama koji radimo s njima, u ovoj generaciji nismo imali nijedno anemično dijete – kaže doktorica Stojnić Grabović.

U prvi razred upisuju se djeca rođena 2011. godine, kao i mališani koji su rođeni godinu ranije, koja nisu upisana u prvi razred prethodne školske godine. U gradiškim osnovnim školama, kažu da su pripreme za upis djece u prvi razred u toku.

-Od 24. aprila do 25. maja biće organizovan upis u prvi razred koji podrazumijeva testiranje đaka i prikupljanje dokumentacije koja je potrebna za polazak u školu u septembru. Od dokumentacije je potreban rodni list, potvrda o mjestu prebivališta kao i potvrda sistematskog pregleda ljekara. Djeca će prije upisa proći i određena testiranja koja podrazumijevaju testove zrelosti i intervju sa roditeljima i djecom – kaže Nevena Lalić, psiholog u OŠ Kozarska djeca“ u Kruškiku.

Podsjećamo, u osnovnim školama u Gradišci  i Predškolskoj ustanovi „Lepa Radić“ od marta se sprovodi i pripremni program za polazak u školu, za svu  djecu koja nisu pohađala vrtić.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2745{/gallery}