Vremenska prognoza

petak, 21 jul 2017 14:38

U Donjim Podgradcima odata počast stradalima u proteklim ratovima

Na dan Svetog velikomučenika Prokopija u Donjim Podgradcima i ove godine služen je parastos i položeni su vijenci na spomen - obilježje borcima poginulim u  Drugom svjetskom ratu i žrtvama fašističkog terora, te na spomenik borcima stradalim tokom proteklog Odbrambeno – otadžbinskog rata.

U Donjim Podgradcima odata počast stradalima u proteklim ratovima

Tokom Drugog svjetskog rata život su izgubila 52 borca i 390 žrtava fašističkog terora, dok je u proteklom ratu poginulo 12 boraca iz ove mjesne zajednice. Među njima je i sin jedinac Danice Bogojević, Nenad. Život je, prije 25 godina, izgubio na Orašju. Njegova majka ogorčena je, jer se, kako kaže, porodicama poginulih boraca u današnje vrijeme ne ukazuje dovoljno poštovanja.

„Poznato je da su porodice poginulih u nezavidnom položaju. Ja sam sama, meni nije problem, ali žao mi je drugih, posebno djece poginulih boraca koja nemaju posao“, kaže Danica.

Predstavnici mjesne zajednice i Mjesne boračke organizacije ističu da je ovo 20. put kako se u Donjim Podgradcima odaje počast stradalima, te da je veoma važno da se ova tradicija očuva i u narednim godinama.

„Šta god da uradimo nije dovoljno da se odužimo onima koji su živote dali za otadžbinu, a ni njihovim porodicama. Prošle godine je izgrađen novi spomenik borcima poginulima u posljednjem ratu, a nadamo se da će i gradnja novog spomen - obilježja stradalima u Drugom svjetskom ratu uskoro biti završena“, naglasio je Milovan Gagić, član Mjesne boračke organizacije Donji Podgradci.

„Poslije parastosa organizovali smo prigodan ručak za porodice poginulih, da bar nekim malim znakom pažnje iskažemo poštovanje prema njima“, rekao je Mihajlo Malešević, predsjednik Savjeta MZ Donji Podgradci.

Skupu u Donjim Podgradcima prisustvovali su i predstavnici opštine Gradiška.

„Ovakvi pomeni su veoma značajni, kao i održavanje spomen – obilježja poginulih boraca. Nastojaćemo da, u skladu sa mogućnostima, pomognemo završetak radova na izmještanju spomenika borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu i žrtvama fašističkog terora“, istakao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

Osim pomena stradalima u proteklim ratovima, na dan Svetog velikomučenika Prokopija u Donjim Podgradcima organizuje se i tradicionalni narodni zbor, na kome se svake godine okupljaju i druže mještani ovog i susjednih sela. U večernjim časovima biće odigran  memorijalni fudbalski turnir, na kome će, pored domaće ekipe FK „Sloboda“, učestvovati i FK iz Dubrava,  „Ljubić“ iz Prnjavora i „Kozara“ iz Gradiške.

Info+ kablovski kanal