Vremenska prognoza

sreda, 14 mart 2018 14:49

U Gradišci na snazi redovne odbrane od poplava

Rijeka Sava kod Gradiške prešla je kotu redovne odbrane od poplava. Jutros u 8 časova vodostaj Save iznosio je 713 cm.

U Gradišci na snazi redovne odbrane od poplava

Nivo vode postepeno raste iz sata u sat, ističu u Odsjeku civilne zaštite opštine Gradiška.

„Donijeli smo odluku o uvođenju prvog stepena odbrane od poplava. Mi smo stalno na terenu, pratimo situaciju. Vodostaj raste svakog sata po jedan centimetar. Očekujemo još jedan plimni talas koji će doći uzvodno, pa ćemo vidjeti šta će biti“, rekao je Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška.

Rijeka Sava se izlila u nebranjenim područjima, u Dolini i Orubici, te u selima Bistrica i Gašnica. U Civilnoj zaštiti kažu da do sada nisu zaprimili prijave o poplavama.

U narednim danima meteorolozi najavljuju nove padavine, te bi vodostaj Save mogao dodatno da poraste. Vanredna odbrana od poplava uvodi se kada nivo rijeke dostigne 730 cm.

U gradiškoj Civilnoj zaštiti očekuju da će Sava ovih dana preći kotu vanredne odbrane od poplava, ali ne drastično. Smatraju da većih problema neće biti.

„To podrazumijeva angažovanje većeg broja ljudi koji će kontrolisati određene tačke na Savskom nasipu. Mi raspolažemo sa 20 000 vreća za izgradnju zečijih nasipa. Svi koji strahuju od poplava mogu da nam se obrate. Raspolažemo sa pet čamaca i ljudstvom, spremni smo za akciju u svakom trenutku“, poručio je Knežević.

Lokalne rječice na području opštine Gradiška su u svojim koritima, naglašava Knežević. Prethodnih dana, dodaje, Lubina se izlila kod Dragelja i Grbavaca, ali većih šteta nije bilo.

Info+ kablovski kanal