Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 april 2017 14:00

U Gradišci održan “Zdravofest 2017“

U gradskom parku u Gradišci održan je Deseti festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine „Zdravofest 2017“, koji se svake godine organizuje u okviru obilježavanja Dana opštine, 24. aprila.

U Gradišci održan “Zdravofest 2017“

Na „Zdravofestu“  su održana takmičenja lovaca i ribolovaca i drugih organizovanih ekipa u nadmetanju za  najbolji  „zlatni kotlić“.

– U kotlić stavljamo divlju svinju, srnetinu i malo govedine, te začine. Imamo i tajnu za pripremu dobrog kotlića, ali ne smijemo je odati. Dolazimo svake godine na „Zdravofest“, lijepo nam je, volimo da se družimo sa ostalim lovcima i ribolovcima – kaže Vojo Turudija, član Lovačkog društva „Prosara“ iz Gradiške.

U takmičenju učešće je uzela i ekipa „Proleteri“  iz Gradiške, koji kažu da je osim dobre volje za dobar lovački kotlić,  potrebno  i kvaliteno meso ali i posebni začini.  

– Imamo svoje začine, koje ne govorimo nikome. A standardno od začina stavljamo naše povrće iz Lijevča, luk, mrkva celer i ostalo. Nadamo se da ćemo biti dobro ocijenjeni, a pobijediće najbolji – kaže Bojan Živković, iz  ekipe „Proleteri“ Gradiška. 

Veliki broj učesnika ovogodišnje manifestacije predstavio se etno radovima, suvenirima, domaćimim vinima, rakijom, pčelinjim i drugim proizvodima. Vrijedne članice Udruženja žena iz Gradiške  i okruženja  predstavile su se proizvodima zdrave hrane i tradicionalne kuhinje.

 – Kod nas na štandu zastupljena je nekadašnja hrana  koju su pripremale članice našeg udruženja. Nije nam bilo teško da sve ovo pripremimo, jer smo sve sa sela i navikle smo da radimo – kaže Jovanka Kisin,  iz Udruženja žena „Breza“ Laminci.

– Predstavaljmo se sa domaćom zdravom hranom koju su pripremale naše aktivistice. Smatram da je vrlo važno da se „Zdravofest“ nastavi održavati u našem gradu jer promoviše tradicionalnu hranu i čuva tradiciju srpskog naroda i ovog podneblja – kaže Ranka Perić Romić, članica Udruženja kreativne žene iz Gradiške.  

Jubilarni deseti “Zdravofest”  organizuje  Turistička organizacija opštine Gradiška, a pod pokroviteljstvom načelnika opštine. Organizatori su izrazili zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom izlagača i učesnika takmičenja.

– Imamo oko 40 štandova gastro izložbe i suvenira. Imamo oko 20 lovačkih i ribolovačkih kotlića. Ono što je vrlo važno jeste da želimo da promovišemo obalu rijeke Save gdje se svake godine održava “Zdravofest” zbog prekogranične saradnje i projekata vezanih za ovu manifstaciju – rekao je Veljko Jovanović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Gradiška.

Povelju za najmaštovitiju gastro ponudu na Zdravofestu dobila je JZU Bolnica Gradiška. Svojom kreativnosšću, privukli su veliki broj posjetilaca, koji su zastajali da razgledanju  proizvode na njihovom štandu.  Na Zdravofestu su se osim hrane i pića, mogli pogledati i razni predmeti izrađeni od drveta, kao i starinski ručni radvovi. U ponudi su se našli i razni kozmetički preparati.   

Ovu manifestaciju posjetio je i načelnik opštine Zoran Adžić sa svojim saradnicima. Ističe,  da je  "Zdravofest" manifestacija koja promoviše  kulturno –umjetnički i turistički  potencijal opštine Gradiška.

– Moramo se svi potruditi da “Zdravofest” postane manifestacija koja će biti od značaja ne samo za opštinu Gradiška već i da dobije regionalni pa i medjunarodni karakter – kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Učešće na Zdravofestu  uzela su i kulturno – umjetnička društva. Najuspješnijima u pripremanju najboljeg  kotlića dodijeljene su nagrade i priznanja. Deseti “Zdravofest” posjetili su brojni učesnici i gosti iz opština iz okruženja.

Info+ kablovski kanal