Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 maj 2018 15:23

U Gradišci prikazan film o proti Dušanu Subotiću

U Kulturnom centru Gradiška premijerno je prikazan dokumentarno igrani film „Gradiški proto“ koji govori o životu prote Dušana Subotića. 

U Gradišci prikazan film o proti Dušanu Subotiću

Autor filma Milan Pilipović kaže da je prota Subotić bio narodni poslanik, društveno politički radnik, čovjeka koji se mnogo zalagao za izgradnju Gradiške, modernizaciju i dobre odnose među ljudima koji su ovdje živjeli. Film govori o stradanju prote Dušana Subotiće kojeg su 5.maja 1941 godine pogubile ustaše.  „Snimanje filma je trajalo gotovo pola godine. Film je svojevrsni čas istorije, kojim ćemo u dobroj mjeri rasvjetliti lik i djelo prote Dušana Subotića,” rekao je Milan Pilipović, autor filma.

U dokumentarnom dijelu filma o proti govore njihova preosveštenstva vladika banjalučki Jefrem, vladika zapadno-slavonski Jovan, Gojko Subotić, član Srpske akademije nauka, Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu, te porodica prote Subotića i brojne druge ličnosti.

U igranom dijelu filma su učestvovali glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske, Grad pozorišta iz Gradiška i brojni statisti.

Za režiju i scenario filma bio je zadužen Draško Vidović iz Gradiške. Produkciju filma potpisuju teolog Dario Drinić i Zavičajni muzej Gradiška

Osim filma na dan stradanja prote Dušana Subotića 5-tog maja  u Gradišci je otkrivena bista i predstavljena knjiga i izložba posvećena ovoj značajnoj istorijskoj ličnosti.

Info+ kablovski kanal