Vremenska prognoza

subota, 31 mart 2018 14:43

U Gradišci proslavljena Vrbica

U Gradišci je i ove godine svečano obilježena Lazreva subota, praznik u narodu poznatiji kao Vrbica. Svečana litija kretala od OŠ „Danilo Borković“ do hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

U Gradišci proslavljena Vrbica

Mnogobrojni mališani prema običaju su nosili grančice vrbe, u spomen svečanog ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Vrbica je dječji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite djecu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

„Idemo sad kroz grad pa ćemo do crkve. Jako mi je lijepo“, kaže Nikola.

„Pošto mi je prvi put da učestvujem u litiji za Vrbicu jako sam uzbuđena“, kaže Tihana.

„Lazareva subota ili Vrbica slavi se u znak sjećanja na Vaskrsenje pravednog Lazara, kojeg je Gospod vaskrsao uoči praznika Cveti. Kada je Hristos ulazio u Jerusalim narod ga je dočekao sa maslinovim grančicama. Mi ovdje nosimo vrbove grančice, koje smo osveštali u hramu, a potom ih djeca i odrasli nose svojim domovima“, rekao je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci na praznik Cveti, te svakog dana naredne sedmice Sveta liturgija biće služena u 9:30 h. Na dan Vaskrsa Sveta liturgija će se služiti u 5 i u 9 h.

Info+ kablovski kanal