Vremenska prognoza

utorak, 10 april 2018 15:23

U gradiškom porodilištu sve manje poroda

Dječiji plač u gradiškom porodilištu sve se rjeđe čuje.

U gradiškom porodilištu sve manje poroda

Ponekad se desi da dva tri dana nema poroda, ali i da se u jednom danu rodi pet beba.Međutim ohrabrujući nisu mjesečni ni godišnji podaci.  U prva tri mjeseca ove godine u porodilištu u kojem se osim iz Gradiške,porađaju majke iz Srpca i Kozarske Dubice rođeno je 140 novorođenčadi. „Ukupan broj poroda u prošloj godini je 537, a u 2016. godini 574. recimo prije desdetak godina broj poroda bio je 700, što znači da imamo danas značjano manje poroda“ kaže dr Dejan Pejić, specijalista ginekologije i akušerstva.
Problem sve manjeg broja djece već odavno je vidljiv  u gradiškim osnovnim školama. OŠ „Mladen Stojanović“ u Gornjim Podgradcima prije deset godina pohađalo je 715 učenika, a danas ih ima 390.
Od 2002. godine u RS bilježi se negativna stopa nataliteta. Sociolog Ranka Perić Romić smatra da je na to između ostalog uticala socijlano ekonomska situacija u društvu, kao i sve češći odlazak mladih iz RS.Evropski prosjek proodice po zadnjim statističkim podacima je 2,1 dijete po bračnom paru,a kod nas je to 1,18.
S negativnim prirodnim priraštajem bori se većina opština i gradova u kojima je broj umrlih mnogo veći od broja rođenih. Pitamo se ko je kriv za pad nataliteta, za to što nestaju cijeli gradovi? I dok krivce uglavnom tražimo na raznim okruglim stolovima, odgovornost nosimo svi pojedinačno.

Info+ kablovski kanal