Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 maj 2017 21:08

U katalogu i na izložbi predstavljene novčanice Republike Srpske i BiH

U organizaciji Udruženja građana”Denarius” Gradiška  u Kulturnom centru predstavljen  je “Kataloga papirnog novca Bosne i Hercegovine”, te je upriličena i izložba povodom 25 godina od izdanja prvog novca Republike Srpske.

U katalogu i na izložbi predstavljene novčanice Republike Srpske i BiH

Na ovom katalogu autori Aleksandar Janković i Albin Zidar radili su od 2012 godine. „Mi smo napravili ovaj katalog, jer nije postojao nijedan katalog koji je govorio koji je novac korišten i šta je bilo na kojem području.Pojava falsifikata je bila opšte zastupljena u BiH i bilo je nepohodno standardizovati oblast numizmatike“ rekao je Albin Zidar. On je naveo da je u ovom katalogu kao najstarija novčanica predstavljeno probno izdanje koje je štampano u Sarajevu 1991. godine kao pokušaj određenih struktura  da se BiH predstavi kao samostalna država iako je tada bila sastavni dio Jugoslavije.
“Priča o novcu je jedan jako bitan element našeg kulturnog i istorijskog nasljeđa o čemu se do pojave ovog kataloga nije mnogo govorilo” rekao je Goran Bojinović koji je bio trezorski referent u filijali tadašnje službe platnog prometa Banja Luka, te je radio i za trezor Narodne banke Republike Srpske.
Na ovoj izložbi se može vidjeti prva novčanica od 10 dinara koju je 1992. godine izdala Narodna banka Republike Srpske kao i novčanice konvertibilne marke.
Izložba koja organizovana povodom 25 godina od izdanja prvog novca Republike Srpske biće otvorena u Kulturnom centru Gradiška narednih sedam dana.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2816{/gallery}