Vremenska prognoza

sreda, 02 avgust 2017 14:33

U Lamincima služen parastos poginulim borcima i položeni vijenci na spomen obilježja

U Lamincima kod Gradiške  služen je parastos i položni su vijenci na spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog i Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu.

U Lamincima služen parastos poginulim borcima i položeni vijenci na spomen obilježja

Litija je krenula iz dvorišta laminačkog hrama Svetog proroka Ilije i nošena je do spomen obilježja, gdje je odano poštovanje onima koji su živote dali za slobodu.

– Na spomeniku poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata nalazi se 37 imena boraca i dvije civilne žrtve rata iz tri mjesne boračke organizacije, Brezik Laminaca, Sređana Laminaca i Doline i Novog Sela – kaže Slobodan Jejinić, predsjednik mjesne Boračke organizacije Laminci Sređani.

Milana Marković, dijete poginulog borca, kaže, da tuga i bol vremenom ne jenjavaju. Dodaje,  da je  položaj boračke populacije, naročito djece palih borca,  još uvijek na nezavidnom nivou. 

– Ovo je za mene jako emotivan dan. Porodice poginulih boraca su u teškoj situaciji, a djeca pogotovo jer moramo gledati naprijed i graditi svoju budućnost – rekla je Milana.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić, ističe da je naša obaveza da se okupljamo i odajemo počast ljudima koji su uložili svoje živote da bi danas imali RS.  – Potrebno je posvetiti više pažnje porodicama poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i drugih boračkih kategorija kako bi im se pomoglo u rješavanju teške ekonomske situacije na način da se izdvoje veća sredstva iz Budžeta opštine ali i sa nivoa RS – kaže Adžić.

 Značaj obilježavanja ovog datuma naglasio  i Zoran Lazić, predsjednik gradiške Boračke organizacije koji je rekao da se u sklopu redovnih aktivnosti, tokom jula i avgusta, organizuje najveći broj pomena nastradalim borcima u ukupno 37 mjesnih zajednica.

– Pomeni se organizuju u saradnji sa gradiškim sveštenstvom uz materijalnu podršku opštine Gradiška sa ciljem da se oda priznanje i pošta poginulim borcima kao i saosjećanje članovima porodica poginulih – istakao je Lazić.  

Pored porodica poginulih boraca, vijence i cvijeće na spomen obilježja  položili su i predstavnici opštine Gradiška, mjesne i opštinske boračke organizacije, OO SUBNOR-a, i ostali građani. Nakon pomena žrtvama prethodnih ratova, u crkvi Svetog proroka Ilije u Lamincima obavljeno je osvećenje i lomljenje slavskog kolača, povodom hramovne slave Svetog proroka Ilije.

–Drago mi je da smo danas ovdje svi okupljeni na dan Svetoga Ilije, na zajedničkom okupljanju na Svetoj liturgiji koja je obavljena jutros, litiji do OŠ “Sveti Sava”, parastosu poginulim borcima i polaganju vijenaca. Organizovali smo lomljenje slavskog kolača na ime hramovne slave, i drago mi je da su ljudi došli u ovolikom broju – kaže Branislav Vidačković, paroh laminački .

U povodu obilježavanja krsne slave laminačke parohije, večeras u 19 časova biće služena večernja molitva. Svake godine, u Lamincima, za Svetog Iliju, organizuje se i narodni zbor.

Info+ kablovski kanal