Vremenska prognoza

četvrtak, 12 oktobar 2017 13:44

U nedjelju izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica

Izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica na području opštine Gradiška održaće se u nedjelju, 15. oktobra. Ukupno 55 853 birača moći će glasati u periodu od 9 do 17 h.

U nedjelju izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica

Za ove izbore, 20 političkih subjekata, od toga 9 političkih partija i 11 grupa građana, prijavilo je ukupno 610 kandidata.  U 56 gradiških mjesnih zajednica biće izabrano 275 članova Savjeta.

„Da bi izbori bili uspješni, u mjesnim zajednicama gdje je registrovano 1000 birača, potrebno je da na izbore izađe bar 30. Ako je registrovano od 1000 do 3000, glasati treba bar njih 50, a ako ima od 3000 do 10 000 birača treba izaći 75. U mjesnim zajednicama koje imaju preko 10 000 birača potrebna je izlaznost preko 100, ali mi nemamo tako velike mjesne zajednice. Najveća je Senjak sa 6456 birača, a najmanja Mičije sa 119 birača“, istakla je Nada Živković, predsjednik Opštinske izborne komisije.

S obzirom na veliku zainteresovanost od strane kandidata i političkih subjekata, u Opštinskoj izbornoj komisiji očekuju i dobru izlaznost birača na predstojeće izbore.

„Građani mogu glasati za onoliko kandidata koliko ih se bira u Savjet mjesne zajednice. Na primjer, ako Savjet broji pet članova, birači mogu glasati za 5 kandidata. Ukoliko broj bude veći ili manji, listić je nevažeći“, naglasila je Živkovićeva.

Na svakom biračkom mjestu biće prisutan tročlani birački odbor i akreditovani posmatrači političkih subjekata. Niko od njih nema pravo da pomaže biračima tokom glasanja, naglašava Živkovićeva. A šta ako biračima treba pomoć?

„Birači, koji nisu u mogućnosti da samostalno glasaju, mogu imati samo jednog pomoćnika. Ukoliko je birač onesposobljen da dođe na biračko mjesto, pomoćnik ga može dovesti ispred biračkog mjesta,  zatim preuzeti u koverti glasački listić od biračkog odbora, te odnijeti biraču da izvrši glasanje. Potom pomoćnik ubacuje listić u kutiju“, rekla je Živkovićeva.

Prvi preliminarni rezultati izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica na području Gradiške u manjim mjestima biće poznati već par sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta. Zvaničniji rezultati mogu se očekivati u nekoliko narednih dana.

Info+ kablovski kanal