Vremenska prognoza

četvrtak, 16 novembar 2017 15:20

U nerazvijenim zemljama raste broj oboljelih od moždanog udara

Moždani udar je bolest koja se javlja kod starijih, ali sve više i kod mlađih osoba.

U nerazvijenim zemljama raste broj oboljelih od moždanog udara

Na to, smatraju stručnjaci, najviše utiču gojaznost, fizička neaktivnosti,nekontrolisane hronične bolesti kao što su hipertenzija ili dijabetes. „Prema podacima Instituta za javno zdarvlje iz 2104. godine bolesti vaskularnog sistema bile su glavni uzrok mortaliteta u Republici Srpskoj“ kaže doc. dr Milorad Vujnić, neurolog.
Nastanak moždanog udara se može spriječiti redovnom kontrolom i liječenjem faktora rizika. U cilju promocije zdravlja i buđenja svijesti o značaju prevencije,  ZU Specijalistički centar "SUBOTIĆ" u Gradišci subotom organizuje besplatne preventivne preglede pacijenata. „U sklopu besplatnog preventivnog programa pored pregleda specijaliste uključuje mjerenje krvnog pritiska, određivanje indeksa tjelesne težine (BMI) i snimanje EKG-a moći se uradite i laboratorijske pretrage šećer i holesterol u krvi te procjenu ukupnog KVB rizika (vjerovatnoća srčanog i moždanog udara u narednih 10 godina izražena u procentima)“ rekao je doc. dr Milorad Vujnić, neurolog.
U SP „Subotić“ pacijentima ujedno preporučuju promjenu životnog stila, kako bi se spriječio nastanak moždanog udara. Ukoliko se on ipak desi, doktor Vujnić ističe važnost prepoznavanja simptoma usljed nastanka moždanog udara. Dodaje da je od presudne važnosti odmah potražiti pomoć ljekara.

Info+ kablovski kanal