Vremenska prognoza

sreda, 03 maj 2017 12:59

U štrajku radnici gradiškog „Autoprevoza“

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa, radnici preduzeća „Autoprevoz“ Gradiška stupili su u generalni štrajk. Autobusi ne saobraćaju već nekoliko dana, putnici se snalaze na različite načine, a radnici su ogorčeni.

U štrajku radnici gradiškog „Autoprevoza“

„Nakon saznanja da će nekoliko linija biti ustupljeno drugom prevozniku i da banka neće dati reprogram postojećih kredita, Sindikalni odbor je donio odluku o stupanju u štrajk. Radnici stupaju u štrajk radi zaštite socijalnih, ekonomskih i profesionalnih prava, u cilju ispunjenja sljedećih zahtjeva: isplate tri zaostale plate i doprinosa od oktobra prošle godine. Nakon dobijanja odluke o štrajku, direktor odlučuje da obustavi djelatnost prevoza putnika na svim linijama, zbog nemogućnosti održavanja poslovanja, blokade računa, nemogućnosti nabavke goriva, isplate obaveza prema banci i radnicima, te tekućeg održavanja likvidnosti“, navedeno je u obrazloženju odluke o štrajku, kojeg je pročitao Predrag Cvijić, član Sindikalnog odbora radnika preduzeća „Autoprevoz“ Gradiška.

„Direktor je rekao da zbog nerentabilnosti preduzeće više neće raditi. Mi smo onda odlučili štrajkovati, jer posla nemamo, a želimo da ostvarimo svoja prava. 10 vozača već je našlo drugi posao, autobusa nema, većinu linija preuzeli su privatni prevoznici“, naglasio je Slaviša Babičić, predsjednik Sindikata radnika.

„Ja sam u povoljnijem položaju, jer sam blizu penzije, a dijete mi je završilo školu i radi. Međutim, dosta mojih kolega školuje djecu, ima kredite, ne znaju šta će sad“, priča vozač Sveto Stajčić.

„Ovakvo nešto se nije desilo ni u ratnom periodu, i tada smo bolje poslovali“, kaže Gordana Babić, knjigovođa u ovom preduzeću.

Radnici gradiškog „Autoprevoza“ odlučno poručuju da će štrajk trajati sve dok ne ostvare svoja prava, odnosno dok im ne budu isplaćene plate i doprinosi.

Za komentar na nastalu situaciju, kontaktirali smo većinskog vlasnika „Autoprevoza“ Ostoju Bakića koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da je na putu, te da se za sve odgovore obratimo direktoru preduzeća Milanu Đukanoviću.

Đukanović nam je poručio da zbog obaveza nije u mogućnosti da danas daje komentar, ali, tvrdi, da će za sva pojašnjenja biti na raspolaganju sutra ujutro.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2788{/gallery}