Vremenska prognoza

četvrtak, 19 april 2018 14:42

U toku “Energetski dani opštine Gradiška”

Manifestacija „Energetski dani opštine Gradiška“ po četvrti put je organizovana u ovoj lokalnoj zajednici.

U toku “Energetski dani opštine Gradiška”

Na ljetnoj sceni Kulturnog centra otvorena je dvodnevna „Izložba čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja“. Cilj manifestacije je promovisanje koristi od unaprijeđenja energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

„Energetska efikasnost podrazumijeva mjere koje mi svakodnevno poduzimamo u cilju smanjenja potrošnje energije. Brojni su benefiti koje donosi energetska efikasnost. Oragnizujemo ovu manifestaciju kako bismo podigli svijest kod pojedinaca i javnosti o važnosti efikasnog korišćenja energije“, navela je Sanela Babić, koordinator za upravljanje energijom i zaštitu životne sredine opštine Gradiška.

Opština Gradiška značajno napreduje na polju energetske efikasnosti, ističe načelnik Zoran Adžić. Tako će, tvrdi, biti i ubuduće.

„Ovdje imamo izloženu LED rasvjetu koju mi u budućnosti planiramo uvesti na cjelokupno područje opštine. Takođe, planiramo u Sportskoj dvorani primjeniti najsavremenija rješenja po pitanju zagrijavanja i rashladnih sistema. Tako će se značajno smanjiti potrošnja energije“, rekao je Adžić.

Adžić naglašava da je u proteklom periodu nekoliko objekata na području opštine obnovljeno u okviru projekta Energetske efikasnosti. To su škole „Vasa Čubrilović“ i „Danilo Borković“, te PU „Lepa Radić“, a u toku su radovi na školi „Sveti Sava“ u Dubravama.

„Radimo i projektnu dokumentaciju za obnovu škole u Novoj Topoli, a nastojaćemo da energetski obnovimo i Muzičku školu u Gradišci. Isto planiramo i za zgrade Gimnazije u Tehničke škole“, poručio je načelnik Gradiške.

Na „Izložbi čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja“ predstavili su se privrednici koji u okviru svojih djelatnosti obavljaju poslove ili imaju proizvode iz oblasti energetske efikasnosti.

Učešće na izložbi su uzeli i učenici Tehničke škole iz Gradiške koji su posjetioce upoznali sa koristima i funkcionisanjem energetski efikasnih proizvoda.

Drugog dana manifestacije „Energetski dani opštine Gradiška“ u Kulturnom centru biće održana stručna konferencija na temu „Dobra praksa u upravljanju energijom sa regionalnog i državnog nivoa“. Takođe, u okviru manifestacije, organizovani su i Dani otvorenih vrata u preduzeću namještaja „Nikolić“ u Gradišci.

Info+ kablovski kanal