Vremenska prognoza

petak, 19 maj 2017 12:54

Učestala pojava zmija u proljeće

Sa bujanjem vegetacije zmije kreću u potragu za hranom, te predstavljaju opasnost za građane koji borave u prirodi.

Učestala pojava zmija u proljeće

S obzirom da je riječ o zaštićenoj vrsti životinja, zmije se ne smiju uništavati, već se rastjeruju posebnim hemijskim sredstvima. U opštini Gradiška ne postoji služba nadležna za obavljanje ove djelatnosti. Poslove deviperizacije, metode za suzbijanje zmija, vrši preduzeće „Eko - bel“, iz Banjaluke. Kažu da za sada nisu imali zaprimljenih prijava o pojavi zmija u Gradišci.

,„Radimo deviperizaciju na području RS i FBiH. Na teren izlazimo po pozivu, a građani nas mogu kontaktirati na broj telefona: 051/508–555. Koristimo specijalne serume koji, zavisno od vremenskih prilika, djeluju od dva do tri mjeseca“, rekla je Nevena Janjetović, iz „Eko – bela“.

Hemijska sredstva, odnosno repelenti, djeluju na  vrlo osjetljive njušne receptore zmija, koje nakon toga izbjegavaju tretirana područja. Ukoliko se zmija uhvati, ona se premješta na bezbjednu lokaciju, njeno prirodno stanište, ističu u „Eko – belu“. Dodaju, da se u gradskim područjima obično pojavljuju zmije koje nisu otrovne, dok je u ruralnim sredinama moguća pojava otrovnica, najčešće šarke i poskoka. Zmije napadaju čovjeka samo iz straha od ugroženosti, tvrde stručnjaci. Savjetuju građanima da prilikom boravka u prirodi vode računa o obući i odjeći, te da izbjegavaju visoko travnata područja. Ukoliko do ugriza ipak dođe, neophodno je što prije javiti se ljekaru.

„Simptomi su mnogo izraženiji ukoliko se ugriz nalazi na dijelu glave ili vrata. Pacijentima preporučujemo apsolutno mirovanje nakon ugriza, jer se sa svakim pokretom otrov sve više širi po tijelu. Neusaglašeni su stavovi ljekara da li treba podvezivati ekstremitet iznad mjesta ugriza. Ukoliko se to radi, onda je potrebna traka širine 5 cm. Ekstremitet se ne smije previše stezati, rana se zareže i pusti da zatrovana krv isteče. Potrebno je što prije doći do hitne pomoći ili bolnice“, naglasila je dr Vesna Kovačević, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška.

U Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Gradišci kažu da posjeduju adekvatna medicinska sredstva za liječenje povrede od ugriza zmije.

„U Hitnoj pomoći imamo serum antiviperinum i druge lijekove, tako da građani ne treba da brinu“, istakla je Kovačevićeva.

Trajanje liječenja zavisi od mjesta ugriza i težine povrede, ali u svakom slučaju, hospitalizacija je obavezna, napominje dr Kovačević. Dodaje, da ove godine u gradiškoj hitnoj pomoći nije bilo pacijenata sa ugrizom zmije, dok je u prethodnim godinama zabilježeno nekoliko slučajeva.

Info+ kablovski kanal