Vremenska prognoza

petak, 11 avgust 2017 14:44

Učestali napadi pasa na ljude

Na ulicama Gradiške povećan je broj pasa lutalica, koji se kreću u čoporu, zbog čega mnogi stanovnici ove opštine ne smiju mirno proći gradom.

Učestali napadi pasa na ljude

U proteklih nekoliko godina sve su učestaliji i napadi pasa lutalica a veliku opasnost po građane   predstavljaju i vlasnički psi, koji nisu čipovani i evidentirani. U KP „Gradska čistoća“, u okviru kojeg radi azil za pse, kažu da su intenzivirali aktivnosti  na uklanjanju pasa sa gradskih ulica.

– Zovu građani, mi svakako dolazimo po pozivu na teren i gledamo da sve pse koji nisu obrađeni i čipovani  hvatamo i vodimo kod veterinara. Želimo da ga registujemo da ga imamo u bazi podataka – kaže Saša Obradović, koordinator Azila KP „Gradska čistoća“. 

U Komunalnoj policiji opštine Gradiška kažu da u slučaju napada vlasničkog psa na čovjeka, sankcije za vlasnike izriču nadležni   sudovi. 

– Mi možemo ustupiti  i kazniti vlasnika psa samo u skladu sa Odlukom  o držanju  životinja i kućnih ljubimaca koje se pridržavamo. Ako pas nije bio na povodcu i slično. Za tjelesne povrede ili u nagorem slučaju smrtni ishod, to je već stvar sudske prakse – kaže Trivun Janjetović, načelnik Komunalne policije opštine Gradiška.

Prema zakonu, dozvoljeno je da pas u azilu bude zadržan mjesec dana, a nakon obrade koja podrazumijeva evidenciju, vakcinaciju, čišćenje od parazita i kastraciju, pas se ponovo pušta na slobodu. Svake godine sve je  veći i broj pasa, koje su vlasnici zanemarili i koji se neodgovorno puštaju na ulicu.

– Ljudi nabave malog psa i kada on naraste, zbog troškova ga puštaju i on dolazi na teret „Gradske čistoće“ – kaže  Željko Bilbija, direktor KP „Gradska čistoća“ Gradiška .

Vlasnici pasa moraju se pridržavati mjera propisanih  opštinskom Odlukom o držanju životinja i kućnih ljubimaca, napominju u Komunalnoj policiji.

 – Odlukom je predviđeno da se psi moraju držati u ograđenom boksu, koji je udaljen najmanje 3m od susjedne parcele ili stambenog objekta ili na lancu dovoljno dugom da pas ne može izaći iz dvorišta. Na kapiji mora postojati upozorenje opasan pas. Vlasnik može svog psa šetati kroz naseljena mjesta, ali na povodcu dužine 2m, kako ne bi došlo do napada na prolaznike i građane – kaže Janjetović. 

U Gradskoj čistoći ističu da je najveći problem to što vlasnički psi nisu evidentirani i čipovani. –Nadam se da će društvo to promijeniti, da svaki pas bude čipovan kako bi se znalo čiji je, onda bi sve bilo puno jednostavnije i lakše – kaže Bilbija.

U Azilu „Gradske čistoće“ trenutno je smješten 41 pas. Najbolje rješenje za napuštene pse bilo bi udomljavanje, ističu u ovom preduzeću.

– U zadnjih mjesec dana imali smo četiri udomljavanja. Apelujem na građane da ukoliko žele da imaju psa, da slobodno dođu da ih pogledaju – kaže Obradović.

Budžetom opštine predviđena su  sredstava za rad azila, dovoljna za hranu i obradu 15 pasa lutalica mjesečno ili 200 godišnje, zaključili su u „Gradskoj čistoći“. 

Info+ kablovski kanal